Duitsland deelt foto’s relschoppers G20 met 15 landen

Tijdens de G20-top in Hamburg vorig jaar werden winkels geplunderd en werd brand gesticht. Ook Nederland kreeg een lijst met foto’s.

Demonstranten gooien met flessen naar ordepolitie tijdens de G20-top in Hamburg vorig jaar.
Demonstranten gooien met flessen naar ordepolitie tijdens de G20-top in Hamburg vorig jaar. Foto Ronald Wittek / EPA

De Duitse politie heeft informatie over gezochte relschoppers gedeeld met de inlichtingendiensten van vijftien EU-landen. Het gaat om 24 verdachten die betrokken waren bij de rellen tijdens de G20-top in Hamburg van juli vorig jaar. Dat meldt het Duitse weekblad Die Zeit zaterdag.

De Duitse politie vraagt onder meer Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk om mee te zoeken. Het deelde de lijst met foto’s en beschikbare informatie van de relschoppers ook met Nederland. De 24 worden verdacht van onder meer brandstichting, zware verstoring van de openbare orde en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Anarchisten en extreemlinkse activisten van de groepering Black Bloc grepen de G20-top in Hamburg aan om de confrontatie te zoeken met de Duitse ordepolitie. Daarbij gingen auto’s in vlammen op en werden winkels geplunderd. Agenten werden met stenen, flessen en vuurwerk bekogeld.

Beelden

Na de rellen ging de Duitse politie op zoek naar zo’n honderd onbekende relschoppers die waren gefotografeerd tijdens de rellen, waarvan foto’s werden verspreid. Als tegenreactie plaatsten linkse activisten eind vorig jaar beelden waarop de gezichten van agenten te zien waren, terwijl ze een kraakpand ontruimden.

Politici van de Duitse socialistische partij Die Linke spreken schande van het Europees verspreiden van de beelden, omdat er ook foto’s van minderjarigen op de lijsten voorkomen. Volgens Bondsdaglid Ulla Jelpke van Die Linke zou, als het aan de Duitse politie lag, “half Europa worden aangeplakt met foto’s van verdachten”.

“Bedenk wel: het gaat niet om terreuraanvallen maar om beschuldigingen van deelname aan een demonstratie.”

De uitkomst van het nog lopende onderzoek naar de relschoppers wordt over een maand verwacht.