Bertens speelt haar grootste finale

Tennis Kiki Bertens gaat in Madrid voor haar zesde WTA-titel. Haar goede week brengt haar hoe dan ook hoger dan ooit op de wereldranglijst.

Kiki Bertens staat in de finale van het WTA-toernooi in Madrid.Foto Sergio Perez/Reuters
Kiki Bertens staat in de finale van het WTA-toernooi in Madrid.Foto Sergio Perez/Reuters

Een set probleemloos winnen met 6-2 tegen de nummer zeven van de wereld en toch nog klagen bij de coach dat het niet naar tevredenheid gaat. Dan zit het met de vorm van Kiki Bertens wel goed. Meer dan goed. In amper een uur bereikte Bertens tegen de Française Caroline Garcia de finale van het prestigieuze WTA-toernooi in Madrid. Het wordt de grootste finale uit haar carrière.

6-2, 6-2, oerdegelijk. Met dezelfde cijfers en hetzelfde gemak waarmee ze in de kwartfinale de Deense Caroline Wozniacki had verslagen, de nummer twee van de wereld.

Vooral de service van Bertens (26) was een kracht. Ze won 79 procent van de punten op haar eerste opslag en kreeg geen breakpoint tegen.

Zo krijgt een week van hernieuwd zelfvertrouwen voor Bertens het einde dat haar spel verdient. Als ongeplaatste nummer twintig van de wereld versloeg ze op het Spaanse gravel toptienspeelsters Garcia en Wozniacki en oud-nummer één van de wereld Maria Sjarapova. Dat in een toernooi dat door zijn status vlak onder de grand slams met veel punten voor de ranglijst en veel prijzengeld gepaard gaat – Bertens is hoe dan ook al bijna zes ton rijker, dat kan zaterdag meer dan een miljoen worden.

Hoogste positie ooit

De 435 punten die ze door twee ronden verder te komen dan vorig jaar erbij krijgt, brengen Bertens op de nieuwe wereldranglijst op plek vijftien. Nooit stond ze hoger. Mocht ze zaterdag de finale winnen, komt ze zelfs op plek twaalf terecht.

„Daar denk ik nog niet aan en ik ben ook niet bezig met de eindzege. Ik ben vooral aan het genieten van de sfeer hier en van mijn spel”, zei Bertens na haar wedstrijd volgens ANP. Ze heeft de komende weken wel nog flink wat punten te verdedigen in Rome, waar ze vorig jaar de halve finale haalde, en Nürnberg, het toernooi dat ze de afgelopen twee jaar won.

Als Bertens zaterdag in Madrid wint, is dat de zesde titel uit haar loopbaan en tweede dit jaar, na Charleston. Eerder won ze in Fez (2012), Nürnberg (2016, 2017) en Gstaad (2017).

Alle titels won Bertens op gravel. Ook dit seizoen vormt de ondergrond het omkeerpunt van haar seizoen. Bertens begon minder dit jaar, maar vindt nu haar vorm. Die moet leiden tot een goede prestatie op Roland Garros eind deze maand. In 2016 verraste ze daar met een plek in de halve finale, waarin ze verloor van Serena Williams. Vorig jaar verloor ze, na een eveneens goed gravelseizoen, al in de tweede ronde van Catherine Bellis.