Vijf kopstukken van terreurgroep IS vast na lokactie met telefoon

Vijf kopstukken van terreurgroep Islamitische Staat (IS) zitten vast in Irak dankzij de telefoon van een van hen. Een assistent van Abu Bakr al-Baghdadi, de geestelijk leider van de groep, werd eerst opgepakt in Turkije en uitgeleverd aan Irak. Zijn telefoon werd vervolgens gebruikt om nog eens vier belangrijke IS-leiders vanuit Syrië naar Irak te lokken en te arresteren, bevestigden Iraakse autoriteiten tegenover persbureau Reuters.

Volgens de Iraakse veiligheidsadviseur Hisham al-Hashimi was Ismail al-Eithawi een belangrijke assistent van Baghdadi. Eithawi, ook wel bekend onder zijn nom de guerre Abu Zaid al-Iraqi, werd in februari opgepakt in Turkije. Via berichtenservice Telegram op zijn telefoon konden Iraakse agenten vervolgens contact leggen met de andere vier en ze overtuigen om naar Irak te komen, waar ze werden opgepakt. Het zou gaan om Saddam Jamal, een Syriër die namens IS gouverneur was van een oostelijke regio in Syrië, en drie commandanten.

De vijf aanhoudingen werden woensdagavond al bekendgemaakt op Iraakse staatstelevisie. De Amerikaanse president Trump meldde donderdag op Twitter dat de „vijf meest gezochte IS-leiders” zijn opgepakt. Volgens Hashimi werd de drie maanden durende operatie uitgevoerd samen met de VS, die de internationale coalitie tegen IS in Syrië en Irak leiden.

Volgens The New York Times werd Eithawi uitgebreid ondervraagd en kon de van hem verkregen informatie gebruikt worden om zeker één luchtaanval uit te voeren op IS in april in Syrië. Daarbij zouden 39 IS-strijders om het leven zijn gekomen. (NRC)