Tussenstand Rockefeller kunstveiling: 830 miljoen dollar

Donderdag waren er kunst en antiek veilingen van de Rockefeller-collectie, waarbij schalen in platvisvorm 300.000 dollar opbrachten. Er volgen nog online-veilingen.

Platvisschalen, die Rockefeller zijn vrouw cadeau gaf: verkocht voor 300.000 euro
Platvisschalen, die Rockefeller zijn vrouw cadeau gaf: verkocht voor 300.000 euro Christie's

De grens van een miljard dollar zal niet worden doorbroken. Maar de veiling van de kunst- en antiekverzameling van Peggy en David Rockefeller, bij Christie’s in New York, is een groot succes. Na drie dagen, met alleen nog een deel van de online-veiling voor de boeg, is de tussenstand ruim 830 miljoen dollar, 700 miljoen euro.

Op donderdag waren drie veilingen met kunst en antiek. Topstuk was een kleine sculptuur van wit marmer van de Britse beeldhouwer Henry Moore, met een opbrengst van bijna 4 miljoen dollar.

Voorafgaande aan de veiling liet Christie’s een aantal hoogtepunten uit de verzameling van de Rockefellers de wereld rond touren om publiciteit voor de veiling te realiseren. Naast topstukken van Picasso en Matisse zat daar twee porseleinen schalen bij met deksels in de vorm van platvissen, met op hun rug een stuk zeewier als handvat.

Deze in 1755 in Groot-Brittannië gemaakte schalen trokken op de kijkdagen enorm de aandacht. David Rockefeller kocht ze in 1963 als een kerstcadeautje voor zijn vrouw. Naar verluidt werden ze ook regelmatig gebruikt. De schalen brachten donderdag 300.000 dollar op, ruim drie keer de lage richtprijs.

Op de derde dag van de ‘veiling van de eeuw’ werden ook twee werken van Nederlandse kunstenaars geveild. Een klein schilderijtje van Kees van Dongen uit 1929, van een vrouw die in Cannes in de regen haar hond uitlaat, bracht 732.500 dollar op. Een abstract doek van Ger Lataster uit 1957, dat de Rockefellers van een Amerikaan cadeau kregen, bracht meer dan het tienvoudige van de richtprijs op: 52.500 dollar.

Op vrijdag, de vierde en laatste dag van de veiling, is alleen nog een deel van de online-veiling met kleinere spullen uit de huisraad van de Rockefellers. De gehele opbrengst van de veiling gaat naar twaalf goede doelen die het echtpaar Rockefeller in hun testament hebben aangegeven.