The Nation, Oedipus en Salam in selectie Theaterfestival

De jury van het Theaterfestival heeft de elf beste voorstellingen van het afgelopen theaterseizoen geselecteerd. Theater Rotterdam springt eruit: het is met drie producties vertegenwoordigd.

Genomineerd als beste van het seizoen: voorstelling ‘Salam’ van het Noord Nederlands Toneel/ Club Guy & Roni / Asko|Schönberg
Genomineerd als beste van het seizoen: voorstelling ‘Salam’ van het Noord Nederlands Toneel/ Club Guy & Roni / Asko|Schönberg foto NNT

Het Theaterfestival heeft de selectie bekendgemaakt van de elf beste voorstellingen van het afgelopen seizoen: vijf voorstellingen in de grote zaal, vijf in de kleine zaal en één die op locatie is gespeeld.

Uit de grote zaal zijn genomineerd: The Nation van het Nationale Theater, Salam van het Noord Nederlands Toneel/ Club Guy & Roni / Asko|Schönberg, Oedipus van Toneelgroep Amsterdam, Para van KVS / David Van Reybrouck en Conversations (at the end of the world) van Het Zuidelijk Toneel / Kris Verdonck.

Uit de kleine zaal zijn genomineerd: Daar gaan we weer (White Male Privilege) van Wunderbaum / Theater Rotterdam, The Bright Side of Life van Theater Utrecht / New Dutch Connections, Platina van Abke Haring / Toneelhuis / Zuidpool, Revolutionairy Road van Theater Rotterdam / Toneelschuur Producties, UR van Urland / Theater Rotterdam.

De genomineerde voorstelling op locatie is Kogelvis van Toneelgroep Oostpool / Introdans / Het Gelders Orkest.

Jury: Para 'indrukwekkend'

De grootste lof in het bijgaande juryrapport is voor Para: „Een indrukwekkende, onwaarschijnlijk goede voorstelling waarbij het via een mislukte Belgische VN-missie gaat om een mislukte missie van de mensheid om elkaar van het kwaad te weer houden.”

Ook over hoe het NNT het bijbelse verhaal van Abraham en zijn zonen op het toneel zet, is de jury lyrisch: „Geniale vondst om dit verhaal naar het theater te brengen met een briljante, muzikale regie waarbij spel, dans en muziek in een vloeiende lijn in elkaar overgaan.”

De geselecteerde voorstellingen zijn te zien op het Nederlands Theater Festival (6 t/m 16 september). De geselecteerde voorstellingen zijn genomineerd voor de Regieprijs, die wordt uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater op 16 september. Op deze avond worden ook andere toneelprijzen uitgereikt, waaronder de Louis d’Or en de Theo d’Or, die binnenkort bekend worden gemaakt.

Tevens wordt dan de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs uitgereikt voor nieuw talent, ter waarde van 45.000 euro. Daar zijn tot nu toe voor genomineerd: Zoetstof van De Vlieg, Regina Rex van Florian Myjer / Frascati Producties / De Warme Winkel, Club Gewalt 5.0. Punk van Club Gewalt, Het lijden van de jonge Werther van Eline Arbo/ Toneelschuurproducties. (NRC)