Opinie

Het vinden van de juiste man

Frits Abrahams

In de ramsj stuitte ik op een boek waar ik mijn dochter een plezier mee kon doen: Jerry Hall, My life in pictures. Voordat ik het cadeau gaf, bladerde ik het zelf door – en raakte steeds meer gefascineerd. Het eindigde ermee dat ik het van kaft tot kaft las, inclusief de fotobijschriften.

Van Jerry Hall wist ik tevoren niet veel meer dan dat ze de vrouw van Mick Jagger was geweest. Ik zou haar op straat niet herkend hebben, hooguit zou ik hebben opgekeken van haar grote schoonheid – een kwaliteit waaraan ze zo ongeveer alles in haar leven te danken heeft. Wat niet wegneemt dat ze ook bewondering verdient voor de manier waarop ze die kwaliteit benut heeft.

Ze was een meisje van zestien, afkomstig uit een behoeftig gezin met een gewelddadige vader op het platteland van Texas, toen ze besloot fotomodel te worden. Eén moment van zelfreflectie was voor haar voldoende om die beslissing te nemen. Haar gevoel van eigenwaarde was gering, want ze werd op school gepest met haar lengte („Tall Hall„), maar toen ze op een dag onder invloed van LSD in de spiegel keek, zei ze tegen zichzelf: „Je bent echt mooi. Je zou model moeten worden.”

Ze was nog steeds zestien toen ze in haar eentje naar Parijs vloog om haar droom te verwezenlijken. Haar schoonheid deed de rest. Ze paradeerde over het strand van Saint-Tropez in een peperdure roze bikini en een paar belachelijk grote, roze schoenen met plateauzolen, toen een man haar aanhield en vroeg: „Wil je model in Parijs worden?”

Dat was op haar eerste stranddag. De man was een agent in de modewereld en had serieuze bedoelingen. In Parijs kreeg ze meteen haar eerste opdrachten en maakte ze kennis met de fameuze modetekenaar Antonio Lopez. Ze hadden een kortstondige relatie en hij bracht haar in contact met beroemde fotografen (Helmut Newton, Guy Bourdin) en modekoningen (Yves Saint Laurent, Valentino). Overal ontmoette ze belangrijke mensen. Salvador Dali vroeg haar voor een naaktrolletje in zijn film, wat ze weigerde, en Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir nodigden haar voor een lunch uit.

Een indrukwekkende opmars in de modellenwereld was begonnen. Daarna kwamen de beroemde mannen die verliefd op haar werden. Voorop de Britse zanger Bryan Ferry, die zich na een veelbelovend begin ontpopte als een saaie, jaloerse snob met aristocratische neigingen.

Ze ruilde hem in voor de veel dartelere Mick Jagger, waarmee ze voor het eerst ook tegenspoed over zichzelf afriep. Ze kreeg vier kinderen van hem, terwijl hij haar voortdurend bedroog. Ze aanvaardde dat; pas toen ze kort na de geboorte van haar vierde kind hoorde dat hij ook een Braziliaans model had bezwangerd, wees ze hem de deur. Ze waren toen 23 jaar samen, al was Jagger weinig thuis, ook omdat hij – zo onthult ze – om fiscale redenen niet te lang in het Verenigd Koninkrijk mocht verblijven.

Jerry Hall heeft altijd de juiste man gevonden die haar op de juiste plaats kon brengen. Dat bracht haar, in combinatie met haar schoonheid, roem en rijkdom. Alleen bij Jagger haperde haar intuïtie. Dit boek dateert van 2010 en ik vroeg me af hoe het haar sindsdien was vergaan.

Jerry Hall is in 2016 op 59-jarige leeftijd getrouwd met de toen 84-jarige Rupert Murdoch, mediamagnaat en miljardair.