Hema verkocht geodriehoeken met drukfouten

De geodriehoeken hebben te veel streepjes tussen de tientallen aan de buitenkant. Een eindexamenkandidaat ontdekte de fout.

Foto Robin Utrecht/ANP

Winkelketen Hema heeft de afgelopen weken geodriehoeken met drukfouten verkocht. Een oplettende eindexamenkandidaat ontdekte dat er tussen de tientallen 50, 60 en 70 op de korte zijde het verkeerde aantal streepjes staan. Hierdoor kunnen hoeken verkeerd gemeten worden.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het College voor Toetsen en Examens roepen via Twitter eindexamenkandidaten op hun geodriehoeken goed te controleren. Ook Hema verzoekt klanten die recentelijk een geodriehoek hebben gekocht deze te inspecteren. Verkeerd gedrukte exemplaren mogen kosteloos omgeruild worden.

Twitter avatar Lonneke_vk Lonneke van Krimpen Beste @HEMA, nu snap ik waarom ik vragen uit toetsen en oefen examens steeds fout had. Tussen 50 en 60 horen 9 streepjes, niet 11. Klasgenoot heeft gecheckt en haar geo heeft dezelfde fout. Wilde even melden dat het niet klopt. #examen #wiskunde https://t.co/WQaZHaVYwc

Het is nog niet bekend hoeveel geodriehoeken verkeerd gedrukt zijn, omdat de winkel nog niet alle voorraden heeft kunnen bekijken. De drukfouten zijn volgens de winkel wel iets van de laatste twee weken: Hema ontving eind april de eerste meldingen.

Hema werd net voor de start van examens van de middelbare scholieren, aanstaande maandag, op de fout gewezen. Alle geodriehoeken in zowel de filialen als in de distributiecentra worden “zo snel mogelijk gecontroleerd”. De winkel biedt excuses aan voor de fout.