In beeld

De ontvoerde meisjes van Chibok: dit zijn ze nu

Hun ontvoering zorgde wereldwijd voor commotie. Toen gewapende mannen van Boko Haram op 25 april 2014 zo’n 250 meisjes ontvoerden uit een school in Nigeria, kwam zelfs het Witte Huis in actie. De meesten zijn inmiddels weer vrij. Fotograaf en World Press Photo-winnaar Adam Ferguson en journalist Dionne Searcey van The New York Times zochten een aantal meisjes op en maakten een serie van 83 intieme portretten.

Hierboven Ruth Kolo. Door dorpen aan te vallen en jonge meisjes te ontvoeren, jaagt Boko Haram de lokale bevolking angst aan.
Adam Ferguson/The New York Times/Hollandse Hoogte
Net als Ruth keerde ook Aisha Ezekiel terug. Veel van de meisjes die in 2014 uit hun kostschool werden ontvoerd, studeren nu.
Adam Ferguson/The New York Times/Hollandse Hoogte
Gekidnapte vrouwen en kinderen worden volgens mensenrechtenorganisaties mishandeld en misbruikt. Ferguson fotografeerde een aantal van hen op een universiteitscampus in Nigeria. Op de foto staat Rifkatu Solomon.
Adam Ferguson/The New York Times/Hollandse Hoogte
Op de foto Rachel Nkeki. Zelfs het Amerikaanse Witte Huis bemoeide zich met het lot van de meisjes. Voormalig First Lady Michelle Obama vroeg aandacht voor de zaak met de social media-actie #BringBackOurGirls.
Adam Ferguson/The New York Times/Hollandse Hoogte
Veel van de ruim 250 meisjes die destijds werden ontvoerd, zijn inmiddels terug. Maar ontvoeringen door Boko Haram komen vaker voor. De bevolking vreest dat de jonge vrouwen verplicht worden te trouwen met strijders van de terreurgroep. Hier op de foto staat Hannatu Stephen.
Adam Ferguson/The New York Times/Hollandse Hoogte
Ferguson had met de serie een duidelijk doel voor ogen: de inmiddels jongvolwassen vrouwen uit Chibok via fotografie hun waardigheid en kracht teruggeven. Geportretteerd is Abigail Bukar.
Adam Ferguson/The New York Times/Hollandse Hoogte
Op de foto Rahab Ibrahim. Ferguson deed voor dit portret inspiratie op het uit een lang verdwenen meesterwerk van de schilder Ben Enwonwu.
Adam Ferguson/The New York Times/Hollandse Hoogte