In beeld

De indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. (Let op: deze serie kan schokkende beelden bevatten).

Leden van de Iraanse regering verbranden papieren Amerikaanse vlaggen en roepen slogans als ‘Dood aan Amerika’ na de aankondiging van president Trump om het nucleair akkoord tussen de VS, Iran en de internationale gemeenschap eenzijdig op te zeggen en de zwaarst mogelijke sancties tegen het land in te zullen voeren. Reden voor opzegging van het akkoord was volgens Trump de Israëlische beschuldiging dat Iran zijn atoomprogramma ondanks het akkoord voort zou zetten.
Foto AP
Duizenden kilo’s warme chocolade lopen over de A2 tussen de Poolse steden Wrzesnia en Slupca nadat de bestuurder van de vrachtwagen de macht over het stuur verloor en de vrachtwagen kantelde. Volgends de reinigingsdiensten is de afkoelende chocola nog gladder dan sneeuw en zijn zelfs olievlekken sneller en eenvoudiger op te ruimen dan gestolde chocola, waarvoor bulldozers, hogedrukreinigers en enorme hoeveelheden heet water nodig zullen zijn.
Foto AFP
Russische militairen marcheren tijdens de jaarlijkse Victory Day parade over het Rode Plein in Moskou. Tijdens deze viering wordt de capitulatie van Nazi Duitsland en daarmee het einde van WO II herdacht waarbij 25 miljoen Sovjetburgers om het leven kwamen. Op 9 mei 1945 tekenden de Duitse vertegenwoordigers onder aanvoering van generaal Keitel in Berlijn het document waarin zij expliciet capituleerden aan de Sovjet strijdkrachten.
Foto Maxim Shipenkov / EPA
Na dagen van bevingen en het instorten van een van zijn kraters is in het Puna district op Hawaï de Kilauea vulkaan uitgebarsten. De vulkaan heeft zijn lava tot in de bewoonde gebieden uitgestort waardoor, na een week van voorbereidingen, ongeveer 10.000 inwoners moesten evacueren. De Kilauea is naar schatting tussen de 300.000 en 600.000 jaar oud en daarmee een van de jongste vulkanen in de regio, maar tevens een van de actiefste vulkanen ter wereld.
Foto Wxchasing / Reuters
Zwemmende kinderen in Madras, de hoofdstad van de Indiase deelstaat Tamil. De stad telt ruim vier miljoen inwoners en is de op vier na grootste stad van het land. Madras, officieel Chennai, werd grotendeels gebouwd rond het fort van St. George, een buitenpost waar de Britse Oost-Indische Compagnie van 1644 tot 1773 een basis had.
Foto Arun Sankar / AFP
Vluchtelingen uit het door rebellen beheerste gebied ten zuiden van Damascus arriveren in Qalaat al-Madiq, in Syrië, na geëvacueerd te zijn na een gevangenenruil tussen de rebellen en het door Rusland gesteunde regime.
Foto Omar Haj Kadour / AFP
Ontelbare achtergelaten huurfietsen op een veld in Shanghai, China. China heeft voor fietsverhuurbedrijven nationale richtlijnen ingesteld na aanhoudende klachten van de bevolking over de miljoenen (defecte) fietsen die jaarlijks in de Chinese straten door de gebruikers achtergelaten worden. De infrastructuur van Chinese steden is niet voorbereid op de enorme hoeveelheid huurfietsen waardoor ze de afgelopen jaren overspoeld raakten.
Foto Johannes Eisele / AFP
Exploderende traangasgranaten van de Indiase politie tijdens de rellen in Srinagar waar Moslims drie opeenvolgende dagen protesteren tegen de vijf burgerlijke slachtoffers die vielen tijdens eerdere rellen tussen burgers en de politie in het Indiase deel van Kashmir.
Foto Farooq Khan / EPA
Overlevenden bij de restanten van hun huis in het dorp Solai, 190 kilometer ten noordwesten van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Zeker 47 mensen zijn om het leven gekomen en nog tientallen omwonenden worden vermist nadat na hevige regenval een dam in het dorp bezweek. Autoriteiten doen onderzoek naar de ramp, omdat de dam, die onder meer werd gebruikt voor irrigatie, nog niet was gecontroleerd door veiligheidsexperts van de overheid.
Foto Thomas Mukoya / Reuters
De Russische president Poetin woont op het Kremlin een gebedsdienst ter ere van zijn beëdigingsceremonie bij. De voormalige KGB-spion legde zijn eed af in Andrejevski-zaal van het Grote Paleis in het Kremlin, in bijzijn van parlementariërs en genodigden. Poetin begon hiermee aan zijn vierde ambtstermijn. De politie trad hard op tegen protesten van oppositieleider Aleksej Navalny, die had opgeroepen tot de demonstraties onder het motto ‘Poetin is niet onze tsaar’.
Foto Alexey Nikolsky / AFP
De opening van het 71ste editie van het Filmfestival Cannes. Het eerste fimfestival in Cannes na de Weinstein-affaire. Weinstein was volgens de Franse pers decennialang de ‘koning van La Croisette’, Cannes’ boulevard met palmen. Vorig jaar ontving Weinstein nog de prijs van de Un Certain Regard-competitie voor zijn film Wind River uit handen van juryvoorzitter Uma Thurman, die hem even later betichtte van seksuele intimidatie.
Foto Stephane Mahe / Reuters
Een man die illegaal de Mexicaans-Amerikaanse grens overstak ontwijkt een agent van de U.S. Border Patrol. Deze grens, die een lengte heeft van 3326 kilometer, is met 350 miljoen mensen die er jaarlijks oversteken, de meest gepasseerde grens ter wereld.
Foto Loren Elliott / Reuters
Vluchtelingen en migranten worden door leden van het Spaanse ‘Proactiva Open Arms’ gered nadat ze in een poging Europa te bereiken vanuit Libië in een overvolle rubberboot waren gevlucht. In totaal werden 105 vluchtelingen uit onder andere Bangladesh, Egypte, Nigeria, Marokko, Ghana, Libië, Eritrea en Senegal aangetroffen. De medewerkers van de organisatie riskeren een celstraf tot maximaal 15 jaar en een geldboete van 15.000 euro per gered persoon wegens hulp bij illegale immigratie.
Foto Felipe Dana / AP
Een Kruisprocessie tussen Kelmond en Geverik in de Limburgse gemeente Beek. Deze processie ten behoeve van een goede oogst wordt dit jaar voor het 20ste achtereenvolgende jaar georganiseerd.
Foto Roger Cremers
Indische Maraboes op een vuilnisbelt in Guwahati in India. Guwahati is de grootste stad van de Indiase staat Assam, in het noordoosten van India.
Foto Biju Boro / AFP