Catalonië

Voormalig Catalaans president Puigdemont stelt opvolger voor

De voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont heeft parlementariër Joaquim Torra voorgesteld als zijn opvolger om de Spaanse regio te leiden. Dat deed Puigdemont donderdagavond in een video op zijn YouTube-kanaal. Catalonië zit zonder president sinds Puigdemont in oktober werd afgezet door de centrale regering in Madrid. De aanleiding was het ongrondwettelijke onafhankelijkheidsreferendum dat de regering van Puigdemont had uitgeschreven. De president vluchtte eind vorig jaar naar België, om te ontkomen aan de Spaanse autoriteiten. Die willen hem vervolgen voor rebellie en opruiing. Het nieuwe, in december gekozen Catalaanse parlement wilde Puigdemont opnieuw kiezen als president, maar in maart liet de politicus weten dat hij geen kandidaat zou zijn. (NRC)