Brieven

Brieven 11/5/2018

Telefoonverslaving

Mijn leven is al tingelvrij

Hoewel mijn echtgenoot zich veelvuldig bedient van een smartphone, kon ik de aanschaf van enig soort mobiele telefoon nog steeds vermijden. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik af en toe even die van mijn man gebruik om te achterhalen of mijn wekelijkse tennisafspraak doorgaat.

Hoe dan ook: ik ben dus nog een liefhebber van niet gestoord willen worden op momenten dat het mij niet uitkomt. Ik ben meestal de enige in een gezelschap zonder mobiel en dat wekt telkens weer verbazing. Maar ik kan me niet voorstellen dat zo weinig mensen niet zonder kunnen.

Ik geniet van een leven zonder verstorende tingeltjes. Urenlang een boek lezen, lekker samen uit eten, nadat je onderweg even gestopt bent om de weg te vragen aan aardige mensen. En ’s avonds in bed een dikke kus omdat we zo’n fijne dag hebben gehad. De mensen van het smartphonevrije experiment (Een half jaar zonder smartphone, 4/5) gaan een heerlijke tijd tegemoet, ik weet het zeker!

Religieuze feestdagen

Weg met Pinksteren

Arabist Gert Jan Geling (8/5) wil Tweede Pinksterdag afschaffen en er een seculiere ‘Onafhankelijkheidsdag’ voor terug. Goed idee! Niemand weet nog wat Pinksteren betekent.

En voor niet-westerlingen zijn al die christelijke dagen helemaal onbegrijpelijk. Velen voelen zich niet thuis in dit land, waar de kalender wordt bepaald door Kerst, Pasen, Pinksteren en Hemelvaart. Laten we de suggestie van Geling doortrekken. Denk aan de geboortedag van Charles Darwin of aan seizoenswisselingen. Wie een religieuze dag wil vieren, neemt maar een vakantiedag op. Stop met algemene feestdagen voor welke religie dan ook.

Haastige Linksrijders

Altijd Audi’s en BMW’s

Voortdurend rijden er Audi’s, BMW’s en Mercedessen op de linkerbaan. Met ‘rijden’ bedoel ik jagen! Waarom altijd dat type auto’s? Preciezer: het type mensen dat in dat type auto’s rijdt? Waarom menen zij boven de wet te staan? Dat ze in tegenstelling tot de niet-dure-auto-chauffeurs permanent links mogen rijden?

Serieus: probeer maar eens. Ga een minuut links rijden en er doemt vrijwel meteen een meestal zwarte BMW, Audi of Mercedes in je spiegel op. Als je dan niet snel ophoepelt, gebeuren er drie dingen in voorspelbare volgorde.

1. De linksrijder knippert met grootlicht;

2. Hij nadert je tot de bumper;

3. Als je je niet laat opjagen, dan haalt hij je rechts in. Zouden zij altijd haast hebben, of is het een dominantie-dingetje? Het zijn ook meestal mannen.

Rechtsstaat

Religie vs. democratie

In de column ‘Onze vrijheden’ komen ook toe aan moskeeën’ (5/5) vraagt Folkert Jensma zich af of een overheid binnen de normen van een rechtsstaat selectief kan optreden tegen één godsdienst, de islam. Zijn antwoord hierop is een overduidelijk ‘nee’ en daar ben ik het volledig mee eens.

Maar als een godsdienst onze democratische rechtsstaat wil ondermijnen, en dat zijn niet alleen de salafisten maar ook talrijke andere orthodoxe religies en stromingen, inclusief onze ‘eigen’ SGP, hoe stellen wij ons daar tegen te weer?

Helaas zien wij religies nog teveel als een deugd. Daarom genieten ze een onverdiende maatschappelijke en politieke bevoorrechting, terwijl die door een grotendeels geseculariseerde samenleving moet worden betaald. Laten we daarmee stoppen. Religie en democratie zijn nu eenmaal twee tegengestelde fenomenen die moeilijk met elkaar te combineren zijn. Daarom hebben we in de grondwet vastgelegd dat kerk en staat gescheiden moeten blijven. Laten we daar maar eens serieus mee beginnen.