Volkswagen roept 411.000 auto’s terug om gordelprobleem

Een Fins tijdschrift ontdekte dat de gesp van de linkerachtergordel los kan schieten als er drie passagiers op de achterbank zitten.

Volkswagen-topman Herbert Diess bij het nieuwste model van de Volkswagen Polo.
Volkswagen-topman Herbert Diess bij het nieuwste model van de Volkswagen Polo. Foto Stefanie Loos/Reuters

De Volkswagen Group haalt wereldwijd 411.000 auto’s terug vanwege een probleem met de linkerachtergordel. Deze blijken in bepaalde modellen los te kunnen schieten, zo heeft het Duitse autoconcern vrijdag bevestigd na onderzoek van het Finse autotijdschrift Tekniikan Maailma. Ongeveer 220.000 recent gebouwde Volkswagen Polo’s moeten worden nagekeken, net als 191.000 Seat Ibiza’s en Arona’s.

De gordel kan losschieten als er drie personen op de achterbank zitten en met hoge snelheid een bocht wordt gedraaid of een schokkerige beweging wordt gemaakt. De gesp van de middelste passagier kan dan die van de linkerpassagier loskoppelen. Dat zou betekenen dat de linkerachterriem bij een ongeluk helemaal geen bescherming biedt. Volkswagen adviseer eigenaren om voorlopig de middelste zitplek niet te gebruiken.

Fout bij auto’s die dit jaar zijn verkocht

Volkswagen Nederland wilde tegenover NRC niet direct reageren op het onderzoek. Het is niet duidelijk of de ontwerpfout al eerder bekend was bij de autofabrikant, of door het Finse onderzoek pas onder de aandacht is gekomen.

De Polo is een van de best verkochte auto’s in Nederland. Sinds vorig najaar wordt de nieuwste versie verkocht. Het probleem zou alleen spelen in auto’s die dit jaar zijn gebouwd. Eigenaren kunnen bij een garage kosteloos het gordelslot laten vervangen.

Problemen bij Audi

Eerder deze week riep Audi, ook een dochterbedrijf van Volkswagen AG, duizenden wagens terug vanwege abnormaliteiten in de software. Deze zou zo zijn gemanipuleerd dat er tijdens tests andere uitstootwaarden worden gemeten dan op de weg.