Dodental dambreuk Kenia loopt op tot 47

Er worden nog tientallen mensen vermist. Kenia wordt getroffen door zware regenval.

Vrijwilligers zoeken naar overlevenden na de damdoorbraak in Solai, Kenia.
Vrijwilligers zoeken naar overlevenden na de damdoorbraak in Solai, Kenia. Foto: AFP

Een damdoorbraak heeft woensdagnacht grote schade aangericht in Kenia. Volgens een lokale politiechef zijn zeker 47 mensen overleden, meldt persbureau Reuters. Ten minste 20 van hen zijn kinderen.

Honderden omwonenden raakten hun huis kwijt. De dam in het dorp Solai, 190 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Nairobi, bezweek na hevige regenval. De gouverneur van de regio Nakuru spreekt over een “enorme verwoesting van levens en eigendommen“.

Volgens persbureau Reuters vernielde water- en modderstromen elektriciteitskabels, woningen en andere gebouwen, waaronder een basisschool. De lokale overheid, het Rode Kruis en vrijwilligers zoeken in de modder en puin naar overlevenden. De helft van het getroffen gebied is inmiddels door hulpverleners doorzocht. Er worden nog tientallen mensen vermist, schrijven lokale media. Volgens het Rode Kruis zijn 39 mensen afgevoerd naar ziekenhuizen in de buurt.

De dam lag op een heuvel nabij twee dorpen. Een van de dorpen werd bijna geheel verwoest door de water- en modderstromen. Het water in het reservoir achter de dam werd gebruikt voor irrigatie. Twee vergelijkbare dammen in het gebied worden geïnspecteerd. De Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken is ter plaatse en verzekerde de slachtoffers van hulp van de overheid.

Na een lange periode van droogte, treft het regenseizoen Oost-Afrika hard. Volgens de Keniaanse regering kwamen al 132 mensen om door het noodweer en verlieten bijna een kwart miljoen Kenianen hun huis. Ook in Somalië, Ethiopië en Uganda sloegen honderdduizenden op vlucht door de aanhoudende regen.

Afrika-correspondent Koert Lindijer legt uit waarom het regenseizoen Kenia zo hard treft: De ellende komt niet uit de lucht vallen.