Top tussen Kim Jong-un en Trump op 12 juni in Singapore

Dat meldt Trump op Twitter. De twee leiders zullen spreken over onder meer het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

Kim Jong-un en Donald Trump
Kim Jong-un en Donald Trump Foto AFP en KCNA

De top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal op 12 juni plaatsvinden in Singapore. Dat heeft Trump donderdag bekendgemaakt via Twitter. Het belangrijkste onderwerp op de agenda is het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The highly anticipated meeting between Kim Jong Un and myself will take place in Singapore on June 12th. We will both try to make it a very special moment for World Peace!

Trump liet vorige maand al weten een datum te hebben geprikt, maar hield die toen nog voor zichzelf. Over de locatie was nog een tijdje gesteggel. Onder meer Mongolië, Zweden, Singapore en het grensgebied tussen Noord- en Zuid-Korea (ook wel bekend als de gedemilitariseerde zone) werden genoemd als mogelijke locaties voor de top.

Uiteindelijk ging het nog tussen de gedemilitariseerde zone en Singapore. Toen Trump woensdag zei dat die eerste optie van tafel was, leek het er al op dat de ontmoeting definitief in Singapore zou plaatsvinden. Dat is nu dus formeel bevestigd. “We zullen allebei proberen om het een zeer bijzonder moment te maken voor wereldvrede”, aldus Trump.

Singapore fungeert als neutraal terrein voor de top tussen Kim en Trump. Het land is een van de weinige naties die diplomatieke betrekkingen onderhoudt met zowel de VS als Noord-Korea.

Diplomatie

De top wordt het sluitstuk van een reeks diplomatieke offensieven van Kim Jong-un. Vorige maand sprak de Noord-Koreaanse leider met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, waarbij de landen afspraken te zullen streven naar denuclearisering van het Koreaanse schiereiland en het formeel beëindigden van de Koreaanse Oorlog (1950 - 1953).

Lees ook: Twistgesprek experts over de strategie van Kim Jong-un

Het wordt de eerste keer dat een zittende Amerikaanse president om tafel gaat zitten met een Noord-Koreaanse leider. Heet hangijzer is het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. De Verenigde Staten willen dat Pyongyang al haar atoombommen vernietigt. Noord-Korea heeft aangeboden te stoppen met kernproeven en rakettests, maar zegt niet over het opgeven van de bestaande kernwapens.

De diplomatieke toenadering is een groot verschil met vorig jaar. Toen voerde Noord-Korea tal van raketproeven uit en een test met een waterstofbom. President Trump dreigde hierop met “vuur en woede” en “de totale vernietiging van Noord-Korea”. Op aandringen van de Verenigde Staten werden er in VN-verband strengere sancties opgelegd aan Pyongyang.

Twitter avatar SecPompeo Secretary Pompeo I had productive meetings in Pyongyang with Chairman Kim Jong-un and made progress. I’m delighted to bring home three Americans.

De bekendmaking van de datum en plaats van de top volgt een dag na de vrijlating van drie in Noord-Korea gedetineerde Amerikanen. Het drietal werd opgehaald door minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Bij aankomst in de Verenigde staten werden de mannen onthaald door Trump.