Telstar, Emmen en Sparta winnen in halve finales play-offs

De clubs strijden om twee eredivisieplaatsen voor het komende voetbalseizoen. Dit weekend zijn de returns.

Andrija Novakovich (R) en Jasper van Heertam van Telstar vieren de 2-0 tegen De Graafschap.
Andrija Novakovich (R) en Jasper van Heertam van Telstar vieren de 2-0 tegen De Graafschap. Foto Toon Dompeling/ANP

Telstar heeft donderdagmiddag thuis met 3-2 van De Graafschap gewonnen in de halve finales van de play-offs om promotie naar de eredivisie. In het stadion van Telstar in Velsen-Zuid werden niet alleen vijf doelpunten gemaakt, er werden ook twee rode kaarten getrokken.

De 1-0 kwam na twintig minuten spelen van de voet van Melvin Platje. Andrija Novakovich maakte er na rust 2-0 van. De Graafschap-speler Sven Nieuwpoort had toen al een rode kaart gekregen. Niettemin lukte het de Doetinchemmers met tien man op gelijke hoogte te komen. Binnen vier minuten maakten Daryl van Mieghem en Fabian Serrarens er 2-2 van. Een vrije trap van Mohamed Hamdaoui bracht de thuisclub uiteindelijk toch de winst. Vijf minuten voor tijd kreeg Telstar-verdediger Toine van Huizen nog rood.

Algemeen directeur van Telstar Pieter de Waard waarschuwde al eens dat promotie voor het bestuur een ‘ramp’ zou betekenen. Maar als supporter wil hij niets liever dan een “herbeleving” na veertig jaar sportieve woestenij.

Aan de andere kant van het speelschema won FC Emmen later op donderdagmiddag thuis met 4-0 van NEC Nijmegen. De ploeg uit Drenthe besliste het duel feitelijk al binnen een half uur. Jeroen Veldmate, Nick Bakker en Youri Loen maakten er met goals in de 5de, 8de en 32ste minuut 3-0 van. Een minuut voor het einde van de reguliere speeltijd in de tweede helft maakte Emmen-speler Glenn Bijl de vierde treffer.

Steekpartij

Na afloop van de wedstrijd ontstond in een café in IJmuiden een vechtpartij tussen voetbalfans. Ten minste één persoon is daarbij neergestoken, meldt NH Nieuws. Het is onbekend hoe het slachtoffer er aan toe is.

Het derde duel van de dag ging tussen FC Dordrecht en Sparta. De Rotterdammers, dit seizoen zeventiende in de eredivisie, wonnen op bezoek in Dordrecht met 2-1. Sparta-aanvaller Loris Brogno maakte na tien minuten de openingstreffer, waarna de 1-0-stand vrijwel de hele wedstrijd op het scorebord bleef staan. In de 89ste minuut werd het echter 1-1, door een eigen goal van Stijn Spierings, die bij de eerste goal nog de assist had gegeven. Direct daarna scoorde Robert Mühren voor Sparta alsnog de winnende goal.

Ook Almere City en Roda JC ontmoetten elkaar donderdag in hun eerste onderlinge duel in de play-offs. De wedstrijd eindigde in 0-0. Zondag staan de vier returns op het programma. De winnaars van de halve finales strijden op 17 en 20 mei om twee plaatsen in de eredivisie voor volgend seizoen.