In beeld

Door de lens van Nederlandse amateurfotografen

Vrijetijdsfotografie Op het Fotofestival aan de Maas toont het Nederlands Fotomuseum van 10 tot en met 13 mei werk van amateurfotografen. Meer dan 1.400 fotografen uit heel Nederland hebben foto’s aangeboden. Curator Nicole Robbers, ook beeldredacteur bij NRC, maakt uit bijna 20.000 ingezonden foto’s een selectie voor de tentoonstelling . Robbers: “De mobiele telefoon heeft van ons allen gelegenheidsfotografen gemaakt, met een onafzienbare en alsmaar groeiende berg vluchtige beelden tot gevolg. Fotofestival aan de Maas laat zien dat een grote groep vrijetijdsfotografen voortreffelijk werk maakt dat allesbehalve vluchtig is.”
Deze foto komt uit de serie "Het andere IJsland" van Jan Versteeg.
Foto Jan Versteeg
Uit de serie "Het andere IJsland" van Jan Versteeg.
Foto Jan Versteeg
Giedo van der Zwan: "Mijn vader heeft vlak na de oorlog zijn oudere broer verloren aan de golven bij de pier. Nu verdringen surfers elkaar voor de mooiste golf en rennen we met duizenden het koude water in op 1 januari. Dat heeft iets bizars. Die lichte en toch meestal wel plezierige vorm van decadentie van de hedendaagse badcultuur in Scheveningen wil ik laten zien met mijn langetermijnproject 'Pier to Pier?'"
Foto Giedo van der Zwan
Uit de serie 'Pier to Pier' van Giedo van der Zwan.
Foto Giedo van der Zwan
Bob Bruyn maakt portretten van mensen in het openbaar vervoer.
Foto Bob Bruyn
Foto Bob Bruyn
Uit de serie 'Hier aan de kust' van Monique Vos.
Foto Monique Vos
Ida Haendel (1928) heeft 68 keer opgetreden tijdens de BBC Proms, in een periode van 57 jaar. In 1991 werd ze benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk door koningin Elizabeth II.
Foto Jelle Pieter de Boer
Ida's hond, Decca, is vernoemd naar het label voor klassieke muziek. Ze begon muziek op te nemen voor dat label in september 1940.
Foto Jelle Pieter de Boer
Fotograaf Robin Wagenaar: "Het stofje melanine beschermt onze huid tegen UV-straling van buitenaf. Alleen soms is het zo dat dit stofje niet gelijk is verdeeld over de huid, en op die manier ontstaan sproetjes. Ik ben zelf een 'sproetenkind'en ik wil in deze serie de diversiteit van sproeten laten zien. Bij iedereen zijn sproetjes ten slotte weer anders!"
Foto Robin Wagenaar
Uit de serie 'De aristocraten van het dierenrijk' door Ron Meijer.
Foto Ron Meijer