Wat we weten over de Haagse verdachte

Steekpartij Den Haag De 31-jarige man die vastzit voor het neersteken van drie mensen was bekend bij de politie wegens „verward gedrag”. Over zijn afkomst en motief is weinig bekend.

Een 31-jarige man stak zaterdagmiddag in Den Haag drie mensen neer. Het Openbaar Ministerie en de politie zijn spaarzaam met informatie over de verdachte. De politie zegt: „Tussentijds bevindingen delen, zou prematuur zijn en een onderzoek zelfs kunnen schaden.”

1 Wat weten we over de verdachte en zijn daad?

Hij stak rond half drie zaterdagmiddag drie mensen neer op het Johanna Westerdijkplein, achter station Hollands Spoor in Den Haag. De slachtoffers – een 21-jarige Zoetermeerder, een 35-jarige en een 41-jarige Hagenaar – worden naar het ziekenhuis gebracht, waar ze nog altijd liggen.

Agenten zijn naar eigen zeggen zes minuten na de eerste melding ter plekke. Op beelden van een voorbijganger is te zien hoe ze de verdachte neerschieten. Die roept dan „Allahu Akbar” (God is groot). Dat wordt door moslims aan het begin van gebeden gezegd, maar ook door islamitische extremisten als strijdkreet gebruikt.

De man is maandagavond voorgeleid wegens drie pogingen tot moord en bedreiging van iemand die in een café aan het plein zat.

2 Is er sprake van terreur, zoals (sociale) media suggereren?

Dat is niet bekend. Het OM meldde maandagavond: „Naar de achtergrond en motieven van de man wordt onderzoek gedaan. Daarbij worden alle opties opengehouden.” Ook of hij „al dan niet uit terroristisch oogmerk” handelde. Bij zowel de politie als maandag bij de rechter-commissaris heeft de verdachte een verklaring afgelegd. Het terreurdreigingsniveau in Den Haag is niet verhoogd.

3 Is de verdachte een Syrische statushouder, zoals (sociale) media melden?

Politie Haaglanden gaat niet in op de etniciteit van de verdachte, noch wil zij de naam van de man bevestigen. De politie heeft het over een 31-jarige man die „woonachtig is in Den Haag”.

Het enige dat zij over de verdachte bekendmaakt – al een half uur na de steekpartij is: „Aangehouden verdachte is bij politie bekend in verband met verward gedrag.” De burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, herhaalt die formulering zaterdag om kwart over zes. Zij zegt: „Op dit moment zijn er geen signalen dat er meer speelt dan dit.”

4 Gaat het om de man die in februari zijn huisraad door het raam gooide, zoals in media wordt gesuggereerd?

Ook dat wordt niet bevestigd door de politie. Sommige bewoners uit die flat – zo’n 150 appartementen op meerdere verdiepingen – zeggen hem te herkennen van de beelden van de steekpartij die online circuleren. Maar anekdotes zijn tegenstrijdig of niet te controleren door NRC.

Een woordvoerder van woningbouwvereniging HaagWonen zegt dat, áls het om de man gaat die in februari zijn meubels naar buiten gooide, „het niet bekend is of er klachten waren voor dat incident”. „Toen liep hij in de kijker en kwamen zorgpartijen in beeld.” Privacyregels verbieden hem meer te vertellen.

5 Werd de man behandeld?

Als het om een Syrische statushouder gaat, zou zijn begeleiding zijn geregeld door Vluchtelingenwerk Zuidwest-Nederland. Dat wil niet ingaan op individuele zaken. „Als we zien dat iemand behandeling nodig heeft, dan zouden wij hem zeker doorverwijzen naar de huisarts, die weer doorverwijst naar de geestelijke gezondheidszorg.” Hij voegt eraan toe: „Ook statushouders hebben last van wachtlijsten in de ggz.” Parnassia, de Haagse ggz-instelling die zorg levert bij de Opvang Verwarde Personen, gaat ook niet in op individuele gevallen.