Waarom kwam de Iran-deal er eigenlijk?

Iran hield jarenlang vol dat zijn nucleair onderzoek uitsluitend civiele doelen diende, maar aan het begin van deze eeuw ontstonden daar grote twijfels over. Er werden geheime installaties ontdekt en er kwam internationaal overleg op gang. Later is vastgesteld dat Iran in 2003 de nucleaire infrastructuur had om een kernbom te ontwikkelen. In 2005 bekoelden de betrekkingen tussen Iran en de VS toen de hardliner Mahmoud Ahmadinejad president werd.

In de jaren daarna nam de VN-Veiligheidsraad zes resoluties aan en bestrafte Irans nucleaire activiteiten met sancties. In 2009 werd wéér een geheime installatie ontdekt. De Amerikaanse president Barack Obama dreigde met luchtaanvallen, Israël zelfs met een kernwapen. In 2013 begonnen de VS geheime onderhandelingen en na de verkiezing van de meer pragmatische Hassan Rouhani tot president kwamen officiële onderhandelingen op gang die in de zomer van 2015 tot het akkoord leidden, waar de VS zich nu uit terugtrekken.