Thuiskok

Surinaams broodje

De familie Kluivert heeft Surinaamse roots (trouwens ook Kaapverdiaanse, Antilliaanse en Friese) en dus kon een Surinaams broodje niet ontbreken. Begin op tijd: het vlees moet 5 uur pruttelen en de groente moet een nachtje in het zuur liggen.

Begin met de ingelegde komkommer. Doe het water samen met de suiker en het snufje zout in een pannetje. Breng het water aan de kook, net zolang tot de suiker helemaal is opgelost. Doe dan de azijn, peperkorrels en het laurierblaadje erbij en roer goed. Laat het mengsel afkoelen. Schenk het afgekoelde zoetzuur in een kom of pot. Doe dan de komkommer erin. Zorg ervoor dat ze helemaal onder het vocht staan. Dek de kom af en laat alles een nachtje in de koelkast trekken.

Verhit een klontje boter in een diepe pan. Bak de knoflook, ui en gember even, doe dan het vlees erbij samen met de azijn en het laurierblaadje. Bak het vlees 5 minuten op hoog vuur. Blijf omscheppen tot de buitenkant bruin is. Doe dan alle andere ingrediënten erbij. Roer alles goed door en breng het aan de kook. Doe dan de deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat het vlees 5 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe en giet er nog wat extra water bij als het vlees te droog wordt. Pluk het vlees met twee vorken uit elkaar. Beleg de Surinaamse broodjes met het vlees en zure komkommer.