Oppositie is het met Erdogan eens: genoeg is genoeg

Turkije De Turkse oppositie heeft een nieuwe slogan, met dank aan de president. ‘We hebben genoeg van Erdogan’

De Turkse president Erdogan zwaait naar leden van zijn AK-partij tijdens een bijeenkomst in Ankara.
De Turkse president Erdogan zwaait naar leden van zijn AK-partij tijdens een bijeenkomst in Ankara. Foto Kayhan Ozer/AP

De Turkse president Erdogan heeft de oppositie onbedoeld haar campagneslogan gegeven. In een toespraak zei Erdogan dinsdag op te stappen als het volk ‘genoeg’ van hem heeft gehad. Daarop werd het woord ‘tamam’ (letterlijk ‘oké’, maar in deze context ‘genoeg’) de hele dag trending op Twitter, niet alleen in Turkije maar ook wereldwijd.

Het woord was woensdag al twee miljoen keer getweet, waaronder door alle presidentskandidaten van de oppositie. Oppositieleider Muharrem Ince, de kandidaat van de sociaaldemocratische CHP, heeft van ‘tamam’ zelfs zijn campagneleus gemaakt. Hij deelde een affiche op Twitter met zijn beeltenis en de slogan ‘artik tamam’, ‘genoeg nu’.

Erdogan hoopt bij de verkiezingen van 24 juni zijn dominantie in de Turkse politiek te bestendigen. Het zijn een van de belangrijkste verkiezingen uit de Turkse geschiedenis. Want het presidentiële systeem dat Erdogan meer macht geeft, en dat vorig jaar per referendum is goedgekeurd, wordt pas na de verkiezingen ingevoerd.

Tegen leden van zijn AK-partij zei Erdogan dat zijn tegenstanders maar één doel hebben: hem te vernietigen. „Als, op een dag, onze natie zegt ‘genoeg’, dan zullen we opstappen”, zei Erdogan, verwijzend naar zichzelf in de eerste persoon meervoud.

Ga door!

Een regeringswoordvoerder veroordeelde de tamam-tweets. „De meeste zijn verstuurd vanuit landen waar FETÖ (de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen) en de (Koerdische guerrillabeweging) PKK actief zijn. Het zijn bots.” Aanhangers van Erdogan begonnen hun eigen hashtag: #DEVAM (‘Ga door’). Maar die werd maar lang niet zoveel getweet.

Nu is Twitter geen goede graadmeter voor de stemming in Turkije, aangezien het medium een toevluchtsoord is voor critici van Erdogan die de regeringsgezinde media beu zijn. Maar de twitterstorm laat wel zien dat de oppositie erin slaagt haar aanhang te enthousiasmeren.