Nobelprijs

Leden Zweedse Academie mogen toch vertrekken

zzzz

De Zweedse Academie die de Nobelprijs voor de Literatuur uitreikt heeft vier leden ontslag verleend. Tot 2 mei was dat onmogelijk: juryleden werden voor het leven benoemd. Koning Carl XVI Gustaf, beschermheer van de Academie, heeft de statuten nu aangepast.

De nu vertrekkende leden zijn Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg en Kerstin Ekman. Östergren en Stridsberg legden hun werk neer na onthullingen in november 2017 over een #MeToo-schandaal in Academiekringen. Lottas en Ekman waren al langere tijd inactief. Ekman vergaderde sinds 1989 al niet meer mee omdat de Academie weigerde stelling te nemen tegen de fatwa tegen auteur Salman Rushdie.

Vanwege de onderbezetting en verminderd „publiek vertrouwen” werd de uitreiking van de Nobelprijs Literatuur vorige week met een jaar uitgesteld. (NRC)