Karina Canellakis nieuwe chef-dirigent Radio Filharmonisch Orkest

Eerste vrouw De Amerikaanse Karina Canellakis is de nieuwe chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Het is voor het eerst dat een Nederlands symfonieorkest kiest voor een vrouwelijke chef-dirigent.

De 36-jarige Amerikaanse Karina Canellakis is de nieuwe chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, als opvolger van Markus Stenz. Het is de eerste benoeming van een vrouwelijke chef-dirigent bij een Nederlands symfonieorkest. Canellakis zal per 1 september 2019 voor ten minste vier jaar aan het orkest verbonden zijn.

Canellakis maakte in maart haar debuut voor het Radio Filharmonisch Orkest met twee concerten in Utrecht en Amsterdam. Die concerten leiden bij veel musici tot de vraag haar als chef-dirigent te benoemen. Karina Canellakis: „Het was liefde op het eerste gezicht, vanaf de eerste repetitie. Ik ben ervan overtuigd dat wij in onze gezamenlijke toekomst vele grenzen zullen overschrijden.”

Beluister Canellakis’ debuutconcert bij het RFO.

Dat een chefsbenoeming zo snel en op basis van een wederwijdse vonk ontstaat is overigens niet uniek: ook bij Lahav Shani, per september van dit jaar de nieuwe chef van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, ging de benoeming zo snel.

Roland Kieft, directeur van de Stichting Omroep Muziek: „De concerten met Canellakis in maart behoren tot de beste die ik in de afgelopen jaren gehoord heb. En ook haar brede oriëntatie: symfonisch, vocaal, opera én nieuw-gecomponeerde muziek, past volmaakt bij het Radio Filharmonisch Orkest.”

Canellakis zal in seizoen 2019-2020 vijf producties voor haar rekening nemen. In de volgende drie seizoenen zal zij tien producties per jaar gaan leiden. Vaste gastdirigent James Gaffigan blijft in elk geval tot seizoen 2022-2023 aan het orkest verbonden. Stenz zal blijven terugkeren bij het Radio Filharmonisch Orkest, met name waar het om grootschalige, nieuwe composities gaat. Ook de voormalige chef-dirigenten Bernard Haitink, Edo de Waart en Jaap van Zweden zullen blijven terugkeren bij het orkest.

De dirigeercarrière van Karina Canellakis, geboren in New York in een hypermuzikale familie, kende drie sleutelmomenten.

Lees ook het interview dat NRC in april had met Canellakis: ‘Ik zal nooit een man worden maar ik dirigeer wel’

Ze begon haar loopbaan als violiste, en speelde na haar afstuderen onder andere een tijd bij de Berliner Philharmoniker, waarop de chefdirigent, Sir Simon Rattle, haar aanraadde te gaan dirigeren. Tweede moment was de kennismaking met Jaap van Zweden, zelf ook violist en ook oud-chef van het Radio Filharmonisch, die haar in Dallas de kans gaf hem te assisteren en te vervangen. Derde sleutelmoment was het winnen van de Sir Georg Solti Conducting Award, waarop debuten bij veel belangrijke orkesten volgden, en nog zullen volgen.