Iran voert luchtaanvallen uit op Golan

Israël heeft de aanval direct beantwoord met de grootste luchtaanval in decennia op Syrië.

Een foto van de raketaanval op Israëlische doelen op de Golanhoogten.
Een foto van de raketaanval op Israëlische doelen op de Golanhoogten. Foto: Atef Safadi/EPA

Iran heeft woensdagnacht vanuit Syrië zo’n twintig projectielen afgevuurd op militaire posities van Israël op de Golanhoogten. Israël reageerde onmiddellijk met de grootste luchtaanval in decennia op Syrië. Volgens de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman vernietigde Israël “bijna alle Iraanse militaire infrastructuur in Syrië”, aldus Reuters.

Volgens het Syrische leger heeft de luchtaanval met zeventig raketten aan drie mensen in Syrië het leven gekost. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat gevestigd is in het Verenigd Koninkrijk, meldt dat er 23 doden zijn gevallen. Het zou gaan om zowel Syrische als buitenlandse militairen.

Met de aanval op de Golanhoogten vuurde Iran voor het eerst direct raketten af op Israëlische strijdkrachten in dit gebied. Bij de Iraanse aanval zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. Het Israëlische leger heeft ook een aantal raketten onderschept, aldus de legerwoordvoerder Jonathan Conricus.

Twitter avatar LTCJonathan Jonathan Conricus The IDF has struck dozens of Iranian military targets in Syria in response to the Iranian rocket attack against Israel. Quds force is behind attack and has played the initial price. IDF remains ready for various scenarios but does not seek to escalate the situation. https://t.co/4rC8gHK2LG

De Israëlische minister Lieberman zei tijdens een persconferentie donderdagochtend dat hij hoopte dat de situatie niet verder uit de hand loopt. Hij voegde er wel meteen een waarschuwing aan toe: “Als het bij ons regent, dan zal het bij hun overstromen.” De Syrische minister van Buitenlandse Zaken noemde de tegenaanval van Israël “het begin van een nieuwe fase van agressie”.

NRC-correspondent Jannie Schipper noemt de confrontatie tussen de twee landen de eerste tastbare escalatie sinds de VS uit het Iran-akkoord stapten

Internationale reacties

De Verenigde Staten hebben de Iraanse actie donderdag veroordeeld. Het Witte Huis omschrijft het in een reactie als “provocerende raketaanvallen”. Washington steunt daarom “Israëls recht op zelfverdediging”.

Twitter avatar WhiteHouse The White House The U.S. condemns the Iranian regime’s provocative rocket attacks from Syria against Israeli citizens, and we strongly support Israel’s right to act in self-defense.

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben donderdag opgeroepen tot de-escalatie van de situatie. Ook Rusland maande de landen tot rust en de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemde de aanvallen een “zeer alarmerende ontwikkeling”.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson veroordeelde de Iraanse aanval op de Israëlische troepen. “Wij steunen het recht van Israël om zichzelf te verdedigen,” zei hij volgens Reuters. “Wij dringen er bij Iran op aan dat ze zich onthouden van verdere acties die alleen maar tot meer instabiliteit in de regio zullen leiden.”

De aanvallen vonden plaats op de Golanhoogten, een heuvelachtig gebied dat Israël in de Zesdaagse oorlog van 1967 grotendeels veroverde op Syrië en sindsdien bezet houdt. In het noorden van Israël waren woensdag uit voorzorg ook al de schuilkelders geopend nadat het luchtalarm was afgegaan.

De Iraanse aanval op de Golanhoogten was hoogstwaarschijnlijk een vergelding voor de raketaanval van Israël op een Iraanse legerbasis in Syrië dinsdagavond. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten kwamen daarbij vijftien mensen om het leven, onder wie acht Iraniërs.

Lees ook: ‘Iraanse doden bij Israëlische raketaanval in Syrië’

Opgezegde Iran-deal

Die beschietingen kwamen enkele uren nadat de Amerikaanse president Donald Trump had bekendgemaakt dat zijn land de nucleaire deal met Iran opzegt. Trump tekende dinsdag een decreet, waarmee hij een einde maakte aan de viermaandelijkse opschorting van Amerikaanse sancties tegen Iran. Hoewel Europa en Rusland de de deal willen steunen valt de afspraak volgens Iran niet meer te redden. “Europa kan niet afzonderlijk onderhandelen over de deal”, zei een Iraanse legerwoordvoerder donderdag volgens Reuters.

Lees ook: De belangrijkste vragen over het nucleair akkoord

Israël heeft zich altijd fel verzet tegen de nucleaire deal met Iran en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu prees Trump na het bekend worden van zijn besluit dan ook voor zijn standvastigheid.

Ivanka Trump en haar man Jared Kushner, de dochter en schoonzoon van president Trump, gaan over enkele dagen naar Israël om de opening van de omstreden nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem bij te wonen.

Correctie (10 mei 2018): In een eerdere versie bericht stond dat de Syrische autoriteiten uitgingen van 23 doden. Dat dodental was afkomstig van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De Syrische krijgsmacht meldde donderdag drie doden.