Hoe reageert Den Haag?

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) liet dinsdagavond weten dat het besluit van Trump „slecht nieuws voor de Europese en Nederlandse veiligheid” is. Hij wil snel met de VS en binnen Europa praten „om een nieuw pad uit te stippelen en aan een oplossing te werken”. VVD-Kamerlid Bente Becker noemt de actie van president Trump „onverstandig”. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) vindt dat het besluit de kans op conflicten in de regio vergroot en „niets doet” om de nucleaire ambities van Iran in te dammen. SP-woordvoerder Sadet Karabulut spreekt van „een ongelofelijk domme beslissing”. GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik zegt dat het akkoord met Iran „verbonden is aan de moderne, progressieve krachten in Iran zelf” en denkt dat het besluit van Trump „de conservatieve krachten in Iran in de kaart speelt”. Vrijwel alle partijen roepen het kabinet op zich nu in Europa in te zetten om het akkoord zoveel als mogelijk in stand te houden.