Toezichthouder berispt Radio 2 en 3FM om weggeven cd’s en concertkaartjes

Publieke radiozenders mogen van het Commissariaat voor de Media geen deals meer maken met concertorganisatoren.

De logo's van de NPO in het gebouw van de omroep.
De logo's van de NPO in het gebouw van de omroep. Foto Remko de Waal/ANP

Publieke radiozenders mogen geen deals maken met concertorganisatoren over het weggeven van cd’s en concertkaartjes aan luisteraars. Dat besloot het Commissariaat voor de Media woensdag in een zaak om acties van NPO Radio 2 en jongerenzender 3FM. Het Commissariaat blijft daarmee bij de conclusie die het vorig jaar al trok.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) had naar aanleiding van dat eerdere besluit bezwaar aangetekend, maar de mediatoezichthouder verklaarde het protest van de omroep ongegrond.

Publieke omroepen mogen alleen concertkaartjes of cd’s weggeven als zij zich niet “dienstbaar maken aan commerciële belangen van derden”. Dit betekent dat tickets en cd’s voor de gewone prijs moeten zijn ingekocht. Per overtreding riskeert de NPO een boete van 25.000 euro, met een maximum van een half miljoen euro.

Actieweken

NPO Radio 2 en 3FM organiseerden jarenlang tientallen “actieweken” in samenwerking met concertorganisatoren en evenementenbureaus. Daarmee gingen zij volgens het Commissariaat over de schreef. Beide zenders stemden hierbij ook de inhoud van hun radioprogramma’s af op het aanbod van de actieweken. Het ging onder meer om acties rondom de festivals Lowlands en Mysteryland en concerten van Bløf en Paul McCartney.

Volgens het Commissariaat geeft de NPO met haar weggeefacties de concert- en evenementorganisaties met wie ze samenwerkt een concurrentievoordeel. In de Mediawet is in het “dienstbaarheidsverbod” vastgelegd dat concertorganisatoren geen bijzondere winst mogen halen uit hun samenwerking met NPO. De omroep heeft volgens de mediatoezichthouder de “verantwoordelijkheid om het niet-commerciële karakter van het publieke bestel te verzekeren”.

De NPO geeft desgevraagd aan haar werkwijze met betrekking tot het weggeven van kaarten al na het eerste besluit van het Commissariaat aangepast te hebben.