Recensie

Recensie Muziek

De kracht van het vrije verstand op muziek

Bij de wereldpremière vier jaar geleden noemde NRC Theo Loevendies opera The Rise of Spinoza „een hoogtepunt in zijn muziektheatrale oeuvre”. Dat gedenkwaardige concert in de NTR ZaterdagMatinee is als album verschenen. Het was een lang gekoesterde droom van Loevendie om een opera te wijden aan Baruch Spinoza, de 17de-eeuwse filosoof die aan de wieg van de Verlichting stond.

De Nederlandse componist schreef zelf het libretto, waarin het gevecht tussen geloof en verstand, liefde en plicht, de boventoon voert. Spinoza kiest compromisloos voor het vrije verstand tegenover de religieuze gevangenschap. Loevendie schetst het drama in mooie muzikale kleuren, maar in verhalende zin vallen de personages vooral samen met ideeën – het innerlijke conflict ontbreekt en daarmee ook de nodige emotionaliteit.