‘Belgische investeerder werkt aan overname van Hema-warenhuizen’

Hema staat op het punt verkocht te worden aan een Belgisch private-equitybedrijf. Dat meldt De Telegraaf op basis van ingewijden. Een bron in de financiële sector bevestigt de berichtgeving tegen NRC. De koper, Core Equity, zou 1 miljard euro voor Hema over hebben.

Als de verkoop doorgaat, komt een eind aan een slepend verkoopproces. Hema is sinds 2007 eigendom van de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital, die al langer van Hema af wil. Een verkoop aan Ahold ging in 2011 op het nippertje niet door. Sinds afgelopen najaar staat Hema opnieuw officieel te koop. Lion betaalde destijds ruim 1,1 miljard euro voor de winkelketen.

Eerder dit jaar werd ook al gespeculeerd over potentiële kopers, maar daarmee is het niet tot een deal gekomen. Bij de presentatie van de jaarcijfers vorige maand zei Hema-topman Tjeerd Jegen dat het ook mogelijk is dat Lion Capital de eigenaar blijft. Nu lijkt het dus toch tot een verkoop te komen.

Voor Core Equity zou Hema pas de tweede aankoop in zijn korte geschiedenis zijn. Core werd in 2015 opgericht door een aantal oud-werknemers van de grote Amerikaanse investeerder Bain Capital. In de afgelopen maanden haalde Core tussen de 1 en 1,2 miljard euro aan kapitaal op.

De investeringsmaatschappij is naar eigen zeggen een geldschieter die voor een langere periode in bedrijven stapt, anders dan het gemiddelde private-equitybedrijf.

Hema lijdt al enkele jaren verlies, afgelopen jaar ruim 30 miljoen euro. De omzet steeg vorig jaar met 3,5 procent tot 1,2 miljard euro.