Waarom Italianen niet aan terreur denken bij ontvlammende bussen

Op Twitter worden onder de hashtag #flambus beelden gedeeld van bussen die plots in vlammen opgaan in de Italiaanse hoofdstad.

Een ontvlamde bus in de straten van Rome.
Een ontvlamde bus in de straten van Rome. Foto Claudio Peri/EPA

Struinen langs het Colosseum, de Trevifontein of de Sint-Pietersbasiliek is niet zonder gevaren. Maar in de Italiaanse hoofdstad is niet dezelfde angst terug te vinden als in andere grote, Europese steden. Romeinen vrezen namelijk geen ongenode bezoekers die met messen zwaaien, of obscure busjes die op menigten inrijden. Zij vrezen het ov-bedrijf Atac.

Hoe kan het dat er in hartje Rome een bus ontploft, maar geen Italiaan aan terrorisme denkt? Dat vroeg de Italiaanse journalist Raffaella Menichini zich af. Dit heeft te maken met de regelmaat waarmee het gebeurt, concludeerde ze nadat ze zich tot Twitter wendde.

In Rome is de hashtag #flambus namelijk in zwang geraakt, omdat er zo vaak bussen plotseling ontvlammen. Het woord slaat op Trambus, de oude naam van Atac, en werd trending nadat er in vijf maanden zeker negen Atac-bussen plotseling in vlammen opgingen. Vorig jaar eindigden volgens de BCC zelfs 22 bussen in as. Op Twitter zijn onder de hashtag tientallen beelden te zien van bussen die plots vlam lijken te vatten.

Op beelden van Enrico Tolomei is te zien hoe vlammen uit de bus slaan.

David Jones was pas net in Rome toen hij een ontplofte bus trof.

Twitter avatar davidkjones7 david kendal jones #flambus My first tourist sight in Rome….a bus on fire. https://t.co/U67BTF2SII

Ook Nederlandse inwoners van Rome zijn op de hoogte van de hashtag.

Twitter avatar andreavreede Andrea Vreede Autobus in centrum #Rome in brand na explosie. Chauffeur laat passagiers uitstappen voordat brand echt losbarst. Bussen waarvan motoren vlam vatten door gebrek aan onderhoud of ouderdom hebben al hashtag #flambus opgeleverd https://t.co/Na2562rwqc

Fabio Galletti heeft zin in de karaoke, waar hij Atac toe wil zingen.

Twitter avatar Fabio_Galletti Fabio Galletti We’ll be raising our hands, shining up to the bus
‘Cause we got the fire, fire, fire, yeah we got the fire fire fire And we gonna let it burn burn burn burn (Ellie Goulding feat. Virginia Raggi) #atacKaraoke #flambus #ATAC

De Romeinse Maria heet alle toeristen welkom, want “in geen enkele andere stad kan je iedere dag genieten van de emoties die #flambus voortbrengt”.

Twitter avatar MariaElenaBozz1 m.elena.b Cari turisti venite a Roma, perché solo questa città vi può fornire ogni giorno questa emozione del #flambus

‘Bussen helaas vrij oud’

Volgens Atac zijn de bussen “spijtig genoeg gemiddeld vrij oud”. Het bedrijf zegt maatregelen te hebben genomen om de veiligheid te verbeteren. Het aantal branden zou dit jaar zelfs met een kwart zijn afgenomen - naar negen bussen in vijf maanden dus. Vakbonden hebben reizigers en chauffeurs inmiddels opgeroepen voorzichtig te zijn in de bussen. Een woordvoerder zei tegen de BBC:

“We moeten niet denken aan wat er kan gebeuren als de temperatuur in de zomer stijgt. Als we moeten wachten tot Atac er iets aan gaat doen, zitten we in de nesten. Beter gezegd, in de as.”