TV-toespraak Iraanse president

Rouhani suggereert dat Iran-deal ook zonder VS in stand kan blijven

De nucleaire deal tussen Iran en zes grote landen kan behouden blijven, ook als de VS eruit stappen. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani maandag in een tv-toespraak gezegd. „Indien we krijgen wat we wensen uit een deal zonder de VS, zal Iran zijn verplichtingen aan de deal nakomen.” Hij herhaalde dat Iran niet uit is op een atoombom. President Trump kondigde maandag per tweet aan dat hij dinsdagmiddag zijn „besluit over de Iran-deal” bekendmaakt. Volgens de deal uit 2015 met de VS, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Rusland en China, beperkt Iran zijn uranium-verrijkingscapaciteit in ruil voor opheffing van sancties. Trump dreigt zich terug te trekken, tenzij Europa de „gebreken” herstelt. De Franse president Macron was in Washington en praat met Iran over een „nieuw akkoord” . (AFP, Reuters)