Gevonden lichaam in plas Winterswijk is asielzoeker

De 21-jarige man uit Eritrea verdween maandag onder water.

Specialisten van de politie hebben met behulp van een sonarboot in zwemplas Hilgelo bij Winterswijk een stoffelijk overschot gevonden.
Specialisten van de politie hebben met behulp van een sonarboot in zwemplas Hilgelo bij Winterswijk een stoffelijk overschot gevonden. Foto ANP

In zwemplas Hilgelo bij Winterswijk is dinsdagmiddag het lichaam gevonden van de 21-jarige asielzoeker die daar maandag verdween. Dat heeft de politie van Oost-Nederland bevestigd.

De jonge asielzoeker uit Eritrea was maandag met een groep van zo’n dertig andere bewoners van het asielzoekerscentrum in Winterswijk bij de plas. Zij hebben getuigenverklaringen afgelegd en zouden hebben verklaard dat de asielzoeker van het vlot was gesprongen en niet meer bovenkwam.

Twitter avatar POL_Winterswijk Politie Winterswijk Winterswijk #Meddo #Hilgelo Meddoseweg : Identificatie van eerder aangetroffen overleden man in het water is afgerond. Betreft de eerder vermiste 21-jarige man. Politie onderzoek is afgerond. ^RV

Dregboot

Rond 18.00 uur maandagavond begon de politie en de brandweer met de zoektocht. De recreatieplas werd gesloten. Toen de ‘oppervlakteredders’ van de brandweer niet voldoende bleken werd de operatie opgeschaald en een duikteam ingezet. Ook werd een dregboot uit Lelystad gehaald, vloog er een drone over de plas en stond een traumahelikopter paraat. Om 22.45 uur moesten de reddingteams de actie staken vanwege de ingevallen duisternis.

Dindag rond 10.00 uur werd de zoektocht hervat, onder meer met een duikteam van Defensie. Dat team mag dieper duiken dan de duikers van de brandweer, die niet dieper dan 15 meter komen, legt een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland uit. Om 13.00 uur werd een stoffelijk overschot gevonden met behulp van een sonarboot. Rond 15.00 uur werd het gebied weer opengesteld voor publiek.

Hilgelo is een zandwinlocatie, waardoor de plas tientallen meters diep is. Vanwege een zandzuiginstallatie in de buurt kunnen in de plas gevaarlijke onderstromen aanwezig zijn, volgens Tubantia. De woordvoerder van de Veiligheidsregio legt echter uit dat die zandwinning alleen nog plaatsvindt aan de andere kant van de plas. Daar mag ook niet gezwommen worden. Aan de kant van het zwemgebied zijn geen onderstromen, volgens de woordvoerder.

Correctie (8 mei 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat het om een 19-jarige man gaat. Dat klopt niet. De man is 21 jaar, aldus de politie. Hierboven is dat aangepast.