Koffiedeal

Nestlé koopt koffierechten Starbucks

Nestlé betaalt 7,2 miljard dollar (6 miljard euro) aan Starbucks om koffie en andere voedingsproducten van de concurrent te mogen verkopen in supermarkten, restaurants en andere gelegenheden. Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern maakte de transactie maandag bekend.

De door Nestlé gekochte Starbucks-rechten generen volgens het persbericht een jaarlijkse omzet van 2 miljard dollar. Nestlé neemt ook vijfhonderd medewerkers van Starbucks over. Zij blijven gestationeerd in Seattle.

Koffie is een van de belangrijkste producten voor Nestlé om groei te realiseren. Momenteel is koffie goed voor ongeveer eenvijfde van de omzet. Nestlé is op koffievlak marktleider wereldwijd, maar in de Verenigde Staten legt het bedrijf het af tegen onder meer Starbucks en de Duitse investeringsmaatschappij JAB, dat Douwe Egberts bezit.

Met de Starbucks-deal hopen de Zwitsers hun marktaandeel in de VS te vergroten. In dat land heeft de koffiemarkt volgens persbureau Bloomberg een omvang van 13,8 miljard dollar.

Nestlé mag Starbucks-koffie gaan verkopen buiten de eigen vestigingen van de keten. De Amerikanen blijven verantwoordelijk voor de koffieproductie in Noord-Amerika, Nestlé gaat deze activiteit overzien voor de rest van de wereld. Vanaf volgend jaar kunnen eigenaren van een Nespresso- en Dolce Gusto-apparaat, beide van Nestlé, ook Starbucks-capsules verwachten om koffie mee te zetten.

Het aandeel Nestlé sloot maandag 1,7 procent hoger, nadat de koers dit jaar 7 procent gedaald was. (NRC)