‘Israëlische luchtaanval bij Syrische hoofdstad’

Volgens Syrische staatsmedia werden de twee Israëlische raketten onderschept en vielen er geen slachtoffers.

Het spoor van een Israëlisch gevechtsvliegtuig
Het spoor van een Israëlisch gevechtsvliegtuig Foto Atef Safadi / EPA

Het Israëlische leger heeft dinsdag een luchtaanval uitgevoerd op een stelling van de Syrische krijgsmacht. Hierbij vielen geen slachtoffers, omdat de twee afgevuurde Israëlische raketten werden onderschept en vernietigd door Syrische luchtafweer. Dat melden Syrische staatsmedia.

De aanval vond plaats in de regio Kisweh, ten zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus. Dat gebied is in handen van president Bashar Assad. Het Israëlische leger weigerde tegenover persbureau Reuters op de berichtgeving te reageren.

De afgelopen zeven jaar heeft Israël vaker luchtaanvallen uitgevoerd op Syrisch grondgebied, met name tegen strijders van Iran en Hezbollah, die vechten aan de zijde van Assad. Vorige maand kwamen bij een Israëlisch bombardement op een Syrische luchtmachtbasis zeven Iraanse militairen om het leven.

Nucleair akkoord

De aanval volgde kort nadat de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het nucleaire akkoord met Iran. De Israëlische regering zei enkele uren eerder verdachte Iraanse militaire bewegingen te hebben opgemerkt in Syrië. Hierop beval Israël dat schuilkelders op de Golanhoogten in gereedheid werden gebracht en reservisten werden gemobiliseerd. De Golanhoogten zijn een stuk Syrisch land langs de grens met Israël dat sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967 door het Israëlische leger is bezet.

Twitter avatar LTCJonathan Jonathan Conricus The IDF has detected irregular Iranian activity in Syria and is preparing the civilian population on the Golan Heights accordingly, as well as defensive systems. Any aggression against Israel will be met with a severe response.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu prees Trumps besluit om zich terug te trekken uit het akkoord, dat door Netanyahu “een recept voor ellende” werd genoemd. Het Syrische regime, een belangrijke bondgenoot van Teheran, reageerde juist afkeurend op het besluit.

Twitter avatar netanyahu Benjamin Netanyahu Thank you President Trump for your bold decision and your commitment to prevent Iran from ever getting nuclear weapons. @realDonaldTrump https://t.co/F8lldwqhID