Huizenmarkt

Huren buiten Randstad hard omhoog

De gemiddelde huurprijzen in de vrije sector (boven 710 euro per maand) stijgen overal, maar vooral in middelgrote steden buiten de Randstad worden recordhoogtes bereikt. Dat blijkt uit cijfers over de vrije huursector uit het eerste kwartaal van 2018, gepubliceerd door verhuurder Pararius. Gemiddeld betaalt een nieuwe huurder 5,9 procent meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Vooral in steden als Apeldoorn (20,2 procent), Almere (18,8 procent), Amersfoort (15,4 procent) en Tilburg (13,6 procent) stegen de huurprijzen fors. Ook in Leiden, Nijmegen en Enschede nam de huur toe met minstens 8 procent. De gemiddelde prijs per vierkante meter was in deze steden de hoogste ooit gemeten door Pararius, dat zich baseert op 10.671 woningen die in het afgelopen kwartaal via de website werden verhuurd.

De grootste stijging werd gemeten in Zoetermeer, daar steeg de huurprijs met 20,8 procent naar 11,50 euro per vierkante meter. Wonen in Zoetermeer is in trek, aldus Pararius, vanwege de centrale ligging, het is daarmee een uitwijkmogelijkheid voor woningzoekenden uit steden als Leiden, Den Haag en Rotterdam.

In absolute zin is huren in de Randstad nog duurder dan daarbuiten. De nieuwe huurprijzen buiten de Randstad stijgen wel sneller. Dat is een trend die al enkele kwartalen doorzet, schrijft Pararius. In Amsterdam stegen bijvoorbeeld de gemiddelde huurprijzen met 2,2 procent naar 22,48 euro per vierkante meter. In Utrecht, de twee na duurste stad, betalen huurders iets meer dan zestien euro per vierkante meter. Rotterdam en Den Haag hebben vergelijkbare huurprijzen.