Gezocht: tabaksbestuurders met gewetensbezwaren

Of ze er tabak van hebben: werken in de industrie die „doelbewust (jonge) mensen verslaafd maakt aan ziekmakende en dodelijke producten”. Dat vraagt advocaat Bénédicte Ficq maandag in een advertentie in Het Financieele Dagblad.

Ficq zoekt klokkenluiders uit de tabaksindustrie die bij voorkeur aan het einde van hun carrière zitten en bijvoorbeeld kunnen aantonen dat de sector verslavende stoffen toevoegt aan zijn sjoemelsigaretten.

Ficq garandeert ze volledige geheimhouding en anonimiteit. De toon van de advertentie – „We moeten onze kinderen beschermen” – is nogal... „Moederlijk?” Suggereert Ficq. Ze lacht. „Ik wil een beschermingsgevoel aanspreken.” Alle onconventionele middelen mogen uit de kast, voor zover Ficqs strijd tegen de tabaksindustrie überhaupt conventioneel te noemen is.

Ficq wil vier grote tabaksproducenten (Philip Morris, British American Tobacco, Imperial Tobacco en Japan Tobacco) strafrechtelijk vervolgen voor onder andere poging tot moord, mishandeling en valsheid in geschrifte. Het OM weigerde, maar Ficq zet door. Via een procedure bij het gerechtshof wil ze afdwingen dat het OM verplicht wordt haar zaak in behandeling te nemen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakten maandag bekend per direct uit twee commissies te stappen die internationaal adviseren over het meten van teer en nicotine in tabak. Volgens het RIVM heeft de tabaksindustrie hierin te veel invloed. (NRC)