Eerste deel van toegezegde miljarden is aangeboord – in de verpleeghuiszorg

Foto Bart Maat/ANP

Het was even wachten maar na ruim vier maanden inventariseren lijkt het ministerie van Volksgezondheid (VWS) er als eerste in geslaagd te zijn de door het kabinet beloofde investeringen daadwerkelijk uit te geven. In de verpleeghuiszorg, waar deze regeerperiode 2,1 miljard euro bijkomt, wordt al geïnvesteerd, vooral in het aantrekken van nieuw personeel.

Hoewel het ministerie van VWS het „te vroeg” vindt om een tussenstand te geven blijkt uit een rondgang dat er van de voor dit jaar beschikbare 577 miljoen al ruim 100 miljoen is uitgegeven.

Volgens een woordvoerder van brancheorganisatie Actiz was die eerste tranche van 100 miljoen vorig jaar al vrijgegeven en ook reeds uitgegeven. Eind vorig jaar kwam nog eens 335 miljoen beschikbaar, daarvan is volgens Actiz eveneens „een deel al besteed”. Via een tariefsverhoging bij de inkoop van zorg kunnen verpleeghuizen daadwerkelijk nieuw personeel aantrekken.

NRC volgt dit jaar tien investeringsplannen van Rutte III, ter waarde van 2,6 miljard euro, variërend van de politie tot de waterkwaliteit. Tot nu toe bleek daar nog nauwelijks iets van te zijn uitgegeven. Leraren, politieagenten en arme kinderen voor wie het extra geld is bedoeld merken er nog weinig van.

Het ministerie van Financiën heeft tot nu toe nog maar 1,1 miljard werkelijk beschikbaar gesteld. Met de Voorjaarsnota die later deze maand verschijnt komt daar vermoedelijk meer bij.

Lees ook: Verpleeghuizen geven al geld uit – vraag is hoevéél