De Punt

Molukse treinkapers moesten volgens getuigen worden gedood

In de zaak van de Molukse treinkaping bij De Punt hebben zich recent drie nieuwe getuigen gemeld. Het gaat volgens advocaat Liesbeth Zegveld om oud-officieren. Zij zeggen dat de mariniers die de treinkaping in 1977 moesten beëindigen bevel kregen dat de Molukse kapers de actie niet mochten overleven. Eerder vertelde een anonieme marinier aan de NOS hetzelfde verhaal. De drie nieuwe getuigen kunnen van belang zijn in de civiele zaak die nabestaanden van de gijzelnemers hebben aangespannen tegen de staat. Dat proces draait om de vraag of de mariniers twee van de kapers doodschoten terwijl ze gewond en ongewapend waren. Dat zou in strijd geweest zijn met de wet. Zes gijzelnemers en twee gijzelaars kwamen bij de actie om het leven. De staat wijst de beschuldiging van de hand. (NRC)