De dansers van Waylon mogen nu stukjes meezingen

Hij wilde héél erg graag naar het Eurovisie Songfestival, de zanger Waylon. „Het had heel erg te maken met hoe hij... drammen is niet het goede woord... er elke keer weer op terugkwam”, zegt TROS-dj Daniël Dekker, lid van de selectiecommissie. Die bestaat verder uit programmamaker Cornald Maas, zanger Jan Smit en Eric van Stade, directeur van AVRO-TROS.

Het viertal communiceert vooral via een WhatsAppgroep (naam: Songfestival!, afbeelding: een foto van Smit en Maas). Als in september 2017 kranten schrijven dat Romy Monteiro naar het Songfestival gaat, stuurt Jan Smit één van die berichten met vraagtekens.

Waylon staat donderdag in de tweede halve finale, de eerste is deze dinsdag in Lissabon. NRC volgde de maandenlange minutieuze voorbereidingen. Zo moest in november de hoed van Waylon het handelsmerk worden, compleet met merchandising. In april blijkt dat plan niet door te zijn gaan – er was nog een deelnemer met een hoed.

Afgelopen week was er kritiek op de act die Waylon voorbereidt, met vier zwarte dansers in een liedje over outlaws (Outlaw In ’Em). Racistisch, suggereerde het Songfestivalfanblog Wiwibloggs. Daarop volgde discussie bij AVRO-TROS. De dansers blijven, werd besloten. Maar ze zingen nu stukjes mee, en ze moeten meer lachen.

Missie Songfestival pagina C4-6