Aanklager #MeToo weg om beschuldigingen mishandeling

Eric Schneiderman, een prominente voorvechter van de #MeToo-beweging, is opgestapt als procureur-generaal van New York na beschuldigingen van mishandeling van vier vrouwen.

Eric Schneiderman, procureur-generaal van de staat New York, tijdens een persconferentie in maart 2016.
Eric Schneiderman, procureur-generaal van de staat New York, tijdens een persconferentie in maart 2016. Foto Seth Wenig / AP

Eric Schneiderman, de procureur-generaal van de Amerikaanse staat New York die een prominente rol speelt bij de vervolging van seksueel wangedrag, is maandagavond afgetreden naar aanleiding van beschuldigingen dat hij geweld heeft gepleegd tegen vier vrouwen.

Schneiderman, die onder meer bekendheid kreeg met een rechtszaak tegen Harvey Weinstein, de filmproducent die wegens aantijgingen van seksueel wangedrag aanleiding gaf tot de wereldwijde #MeToo-beweging, stapte binnen enkele uren op nadat beschuldigingen van mishandeling van vrouwen werden gepubliceerd in The New Yorker. Hij ontkent iets verkeerd te hebben gedaan.

Twee vrouwen beschuldigen Schneiderman ervan dat hij hen onder invloed van alcohol herhaaldelijk sloeg tijdens hun relaties met hem. Ook was er sprake van wurging. Hoewel geen van beiden aangifte heeft gedaan, hebben ze medische hulp ingeroepen. Een andere vrouw, die haar naam niet heeft gegeven, zei dat Schneiderman haar in het gezicht sloeg toen ze hem afwees. The New Yorker zou een foto hebben gezien van haar verwondingen. Ook de vierde vrouw, die melding maakte van soortgelijke ervaringen, bleef anoniem.

Schneiderman, een uitgesproken criticus van president Donald Trump die zijn positie gebruikte voor verzet tegen diens regering, liet in een verklaring weten dat hij de beschuldigingen ,,bestrijdt” - maar kwam niet met een categorische ontkenning. Hij stelde dat hij nooit aan ,,niet-consensuele seks” had gedaan. Wel gaf hij toe aan rollenspellen te doen. Volgens de vrouwen was in geen van de gevallen toestemming gegeven voor fysiek geweld.

Twitter avatar Schneiderman Eric T. Schneiderman Statement from Eric T. Schneiderman: “In the privacy of intimate relationships, I have engaged in role-playing and other consensual sexual activity. I have not assaulted anyone. I have never engaged in non-consensual sex, which is a line I would not cross.”

Schneiderman kwam direct onder grote druk te staan om af te treden. Gouverneur Andrew Cuomo van New York, een Democraat die dit jaar hoopt te worden herkozen, eiste onmiddellijk zijn vertrek. Ook Kirsten Gillibrand, Democratisch senator namens de staat New York die eind vorig jaar opriep tot het ontslag van haar collega Al Franken wegens beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, liet weten dat Schneiderman wat haar betreft moest vertrekken.

Schneiderman kondigde allengs zijn ontslag aan. ,,Hoewel deze beschuldigingen los staan van mijn werk en de werkzaamheden van mijn kantoor, zullen ze mij er in de praktijk van weerhouden het werk van dit kantoor te verrichten in deze belangrijke periode”, zei hij in een verklaring.

Schneiderman, een rijzende ster in de Democratische Partij, spande in februari een proces aan tegen het bedrijf van Weinstein naar aanleiding van beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen de filmproducent. Die noemde Schneiderman ,,verachtelijk”.

Lees ook: Staat New York klaagt Weinstein Company aan

Daarnaast heeft Schneiderman aspecten van de agenda van de regering-Trump juridisch aangepakt. Hij pleit voor een wetswijziging om ervoor te zorgen dat medewerkers van Trump op het niveau van de staat kunnen worden vervolgd als de president hen op federaal niveau gratie verleent.