Woede over wapentoespraak Trump

De Fransen zijn woedend. In een toespraak op een conferentie van de Amerikaanse wapenlobbyorganisatie NRA heeft president Donald Trump gesuggereerd dat het hoge aantal slachtoffers van de aanslag op de Parijse popzaal Bataclan in 2015 voorkomen had kunnen worden als de bezoekers wapens hadden gehad.

Vervolgens deed hij na wat er volgens hem was gebeurd. „Boem”, zei Trump, terwijl hij een schietbeweging maakte met zijn hand. „De bezoekers van de Bataclan werden op brute wijze vermoord door een klein groepje terroristen met wapens.” Een voor een schoten ze de slachtoffers neer, vervolgde Trump, terwijl hij de schoten nadeed. „Kom hier, boem. Kom hier, boem.”

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een reactie de uitspraken van Trump ten zeerste af te keuren. „Wij eisen dat de herinnering aan de slachtoffers gerespecteerd wordt. [...] Frankrijk is trots dat het een land is waar vuurwapens streng gereguleerd worden.” Op Twitter noemde voormalig president François Hollande Trumps opmerkingen „beschamend” en „obsceen”.

Ook de Britten hebben verontwaardigd gereageerd op de toespraak. Trump legde een verband tussen een reeks steekpartijen in Londen en de strenge wapenwetgeving in het Verenigd Koninkrijk.

De toespraak betekent opnieuw een draai in Trumps mening over wapenbezit. Na een schietpartij in februari op een middelbare school in Florida, waarbij zeventien mensen omkwamen, pleitte Trump voor strengere wapenwetten, zoals betere controle van mensen die een vuurwapen willen kopen, en verhoging van de leeftijd waarop dat kan van 18 naar 21. In zijn toespraak bij de NRA zei hij dat het recht op een wapen bij de Republikeinen in veilig handen is. (NRC)