In beeld

Vulkaan Kilauea op Hawaï barst uit

De Kilauea vulkaan op Hawaï is weer uitgebarsten. Het is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Duizenden mensen zijn geëvacueerd, met name uit de plaats Leilani Estates, 20 kilometer ten oosten van de vulkaan. Daar zijn scheuren in de aarde ontstaan, sommige 150 meter lang, waar vulkanische gassen en lava uit ontsnappen. In de laatste week van april nam de onrust bij de Kilauea vulkaan al toe. Op vrijdag 27 april stroomde er lava uit het meer op de top van de uitgestrekte, komvormige vulkaan. Op donderdag 3 mei stortte bij een van zijn kraters de vloer in. Ondergronds stroomde de lava in oostelijke richting, en kwam dit keer bij Leilani Estates weer bovengronds.
De Pu'u O'o, een van de kraters van de Kilauea vulkaan op Hawaï, stootte vrijdag 4 mei een aspluim uit. Dit gebeurde nadat zich een aardbeving met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter had voorgedaan. De pluim is volgens de Amerikaanse Geologische Dienst veroorzaakt doordat de krater deels aan het instorten is.
Foto: AP
Geëvacueerde bewoners van het door lava-uitbarstingen geteisterde gebied op Hawaï zitten bij elkaar in een schoolgebouw in Pahoa.
Foto: Marco Garcia / AP
Een van de nieuwgevormde scheuren in de aarde waar lava uit stroomt, bij Leilani Estates. Op donderdag 3 mei vormde zich in deze plaats de eerste scheur. Zes dagen later rapporteerde de Amerikaanse Geologische Dienst er inmiddels negen. Duizenden mensen zijn uit het gebied geëvacueerd.
Foto: Bruce Omori / EPA
Vulkanische rookwolken boven Leilani Estates. In deze plaats op Hawaï hebben zich scheuren in de aarde gevormd, waaruit grote hoeveelheden vulkanische gassen ontsnappen, aldus de Hawaiian Volcano Observatory die vlakbij de Kilauea vulkaan is gestationeerd. De dienst waarschuwt voor hoge concentraties zwaveldioxide.
Foto: Frederic J. Brown / AFP
Kerkdienst in Pahoa, zo'n vijf kilometer ten noordwesten van Leilani Estates. Deze plaats wordt sinds donderdag 3 mei geteisterd door uitbarstingen van lava en vulkanische gassen.
Foto: Mario Tama / Getty Images / AFP
Gestolde lava die in 1990 bij de kustplaats Kalapana, ten zuidwesten van Leilani Estates, aan het oppervlak kwam. Inmiddels bloeien er weer varens tussen. De Kilauea vulkaan is een van de meest actieve ter wereld. Het is een schildvulkaan, waarvan Hawaï er vijf telt. Van die vijf is nog één andere, de Mauna Loa, ook erg actief.
Foto: Marco Garcia / AP
Controle van bewoners die even terugkeren naar hun huis in Leilani Estates, waar lava-uitbarstingen zijn. Ze halen spullen op die ze nodig hebben. Daarna gaan ze weer terug naar een tijdelijk, veilig onderkomen elders op Hawaï.
Foto: Frederic J. Brown / AFP
Stoom ontsnapt uit nieuwgevormde scheuren in een weg in Leilani Estates. Sinds donderdag 3 mei zijn in dit gebied lava-uitbarstingen en aardbevingen. Dit komt omdat de vloer van een van de kraters (Pu'u O'o) van de Kilauea vulkaan is ingestort. Lava stroomt sindsdien ondergronds, via barsten, in oostelijke richting weg.
foto: Frederic J. Brown / AFP
Geëvacueerde bewoners halen spullen op bij een post van het Rode Kruis in Pahoa.
foto: Frederic J. Brown / AFP
Geëvacueerde bewoners uit Leilani Estates moeten een formulier invullen voordat ze even terug mogen naar hun huis om daar nog spullen op te pikken.
foto: Frederic J. Brown / AFP
Lava bij de Leilani Estates, een plaats in het oosten van Hawaï. Sinds 3 mei sputtert hier lava via nieuwgevormde barsten uit de grond.
foto: Marco Garcia / AP
Een geëvacueerde bewoner raadpleegt een app op haar mobiel, voor laatste informatie over aardbevingen en lava-uitbarstingen op Hawaï. Duizenden mensen zijn uit het getroffen gebied geëvacueerd.
Foto: Mario Tama / Getty Images / AFP
Rokende lava op een weg in Leilani Estates, in het oosten van Hawaï. De lava is ondergronds vanuit een van de kraters van de Kilauea vulkaan, zo'n 20 kilometer ten westen, hier naartoe gestroomd. Soms vindt de lava via nieuwgevormde scheuren in de aarde een weg naar boven, en spuit dan tot wel 70 meter de lucht in.
foto: Marco Garcia / AP
Carolyn McNamara (70) knuffelt haar buurman Paul Campbell (68) als ze elkaar weerzien bij een evacuatiecentrum in Pahoa, in het oosten van Hawaï. Allebei moesten ze vluchten uit hun huis in Leilani Estates, waar sinds een paar dagen lava-uitbarstingen zijn.
foto: Terray Sylvester / REUTERS