Veiling

Collectie Rockefeller dinsdag onder de hamer

Dinsdag begint de veiling van de persoonlijke kunstverzameling van David Rockefeller bij veilinghuis Christie’s in New York. Er wordt een recordveiling verwacht: de schattingen over de opbrengst lopen uiteen van een half tot een miljard dollar. De in 1915 geboren Amerikaanse oud-bankier, die in maart vorig jaar op 101-jarige leeftijd is overleden, heeft besloten om zijn kunstcollectie te laten veilen. De opbrengst zal worden verdeeld over twaalf instellingen, waaronder het Museum of Modern Art in New York en Harvard University. Onder zijn bezittingen bevindt zich werk van Matisse, Manet, Monet en Gris. Het absolute pronkstuk is Het blote bloemenmeisje van Pablo Picasso uit 1905. De veiling duurt drie dagen, van dinsdag 8 tot en met donderdag 10 mei. (NRC)