Tabaksindustrie

RIVM en NVWA weg uit commissies om tabaksindustrie

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stappen per direct uit twee commissies die onder meer internationaal adviseren over het meten van teer en nicotine in tabak. Volgens het RIVM heeft de tabaksindustrie te veel invloed in deze commissies, zo laat het instituut maandagochtend weten. De organisaties verlaten de commissies Tabak en tabaksproducten en de commissie Elektronische sigaretten en E-liquids. Deze commissies vertegenwoordigen Nederland bij het opstellen van internationale normen. Van de tien leden in deze commissies die zich bezig houden met tabak en e-sigaretten kwamen er circa acht uit de tabaksindustrie, stelt het RIVM. „Die scheve verhouding is door de jaren heen steeds meer gaan knellen.” (NRC)