Luchtvaart

Budgetmaatschappij Norwegian start met goedkope vluchten van Amsterdam naar New York

Foto AFP

Vanaf deze maandag vliegt de Noorse budgetmaatschappij Norwegian rechtstreeks van Schiphol naar luchthaven JFK, New York. Dat betekent serieuze concurrentie voor KLM en haar partner Delta op de lucratieve transatlantische route. Budgetmaatschappijen bieden steeds vaker intercontinentale vluchten aan. Norwegian vliegt vier keer per week met een Boeing 787 (Dreamliner) naar New York. De vlucht duurt acht uur, een enkeltje kost vanaf 179,90 euro. Die vanaf-prijs is echter voor weinig passagiers weggelegd. Een retourticket voor deze week kost ruim 900 euro bij Norwegian, ruim 1.700 euro bij KLM. De vluchten in mei zijn voor 90 procent volgeboekt, zegt Norwegian. De omzet komt voor 45 procent uit de VS, voor 55 procent uit Europa/Nederland. De 300 passagiers op de eerste vlucht krijgen cake en tulpen bij de gate. (NRC)