Italiaanse president wil zakenkabinet na patstelling formatie

De grootste partijen van Italië geven juist de voorkeur aan vervroegde verkiezingen in juli.

Luigi di Maio spreekt journalisten toe na gesprekken met Mattarella.
Luigi di Maio spreekt journalisten toe na gesprekken met Mattarella. Foto Angelo Carconi/EPA

De Italiaanse president Sergio Mattarella wil een tijdelijk zakenkabinet vormen. Dat maakte hij maandag bekend, nadat een derde ronde met formatiegesprekken nergens op uitliep. Het tijdelijke kabinet zou zich moeten buigen over de begroting voor 2019 en aan het einde van dit jaar af moeten treden.

Mattarella noemde geen namen voor zijn gedroomde overgangsregering. Wel zei hij dat de huidige premier, Paolo Gentiloni, niet aan kan blijven omdat zijn mandaat is verlopen. Tijdens een persconferentie bleek zijn frustratie.

“Ik hoop dat de verschillende betrokken partijen op een positieve manier zullen reageren door hun verantwoordelijkheid te nemen en het belang van Italië voorop te stellen.”

Lees hier onze analyse van de Italiaanse verkiezingsuitslag: Salvini heeft met zijn Lega nu de beste kaarten in handen.

Parlement moet goedkeuren

De eurosceptische Vijfsterrenbeweging (M5S) en de radicaalrechtse Lega maakten eerder op maandag bekend niets te zien in een technocratische regering. De twee grootste partijen van Italië stelden voor in juli nieuwe verkiezingen te houden. Volgens de president is dit te riskant. Mattarella zegt de politieke partijen de tijd te gunnen om hun mening te vormen over de zakenregering.

Het parlement, waarin de Vijfsterrenbeweging en Lega een meerderheid vormen, moet de tijdelijke regering goedkeuren. Als het plan van Mattarella niet wordt geaccordeerd, zal de president alsnog verkiezingen uitroepen voor juli of de herfst. Matteo Salvini, de leider van Lega, reageerde maandag door te zeggen dat “Italië een sterke en vrije regering” nodig heeft. Ook Vijfsterrenleider Luigi Di Maio zegt geen vertrouwen te hebben in de tijdelijke regering.

Twitter avatar matteosalvinimi Matteo Salvini #Mattarella vuole un “governo neutrale”?
Per carità, serve un governo coraggioso, determinato e libero, che difenda in Europa il principio PRIMA GLI ITALIANI, che difenda lavoro e confini, altro che governino per tirare a campare.
Per me, o si cambia o si vota!
Conto su di voi.
Twitter avatar luigidimaio Luigi Di Maio Nessuna fiducia a un governo “neutrale”, sinonimo di governo tecnico. Si vada al voto a luglio!

Forza Italia, de partij van voormalige premier Silvio Berlusconi en bondgenoot van Lega, maakte maandagavond bekend juist geen voorkeur te hebben voor verkiezingen in juli. Volgens de partij is het beter om de verkiezingen in de herfst te houden, omdat de opkomst dan hoger zou uitvallen.

In maart vonden parlementsverkiezingen plaats in Italië. De rechtse alliantie van Forza Italia, Fratelli d’Italia en Lega behaalde niet genoeg stemmen voor een meerderheidsregering. De Vijfsterrenbeweging werd met ruim 32 procent van de stemmen de grootste, maar de partij van Di Maio weigert samen te werken met Forza Italia waardoor de onderhandelingen in een patstelling raakten.