‘Dader steekpartij Den Haag is Syrische asielzoeker’

Geweldsincident De man die zaterdag drie mensen neerstak in Den Haag, zou een 31-jarige Syriër zijn die in Den Haag woont.

De man die is opgepakt in verband met een steekpartij in Den Haag, afgelopen zaterdag, is een 31-jarige Syrische asielzoeker met een verblijfsvergunning. Dat hebben diverse media bericht. De politie van Den Haag heeft dit maandag niet willen bevestigen. Evenmin gaf ze informatie over de dader of de achtergronden van het incident. Er is een „uitvoerig onderzoek” gaande naar het voorval, waarbij drie mensen gewond raakten. De Syriër werd bij zijn aanhouding in zijn been geschoten. Toen hij bleef weigeren zijn mes te laten vallen, gebruikte de politie een stroomstootwapen om hem te kunnen aanhouden.

De NOS en De Telegraaf meldden dit weekend dat de van de steekpartij verdachte man Malek F. is. Hij staat niet op de lijst met potentiële terreurverdachten. Volgens bronnen van de omroep kijkt de politie ook naar terrorisme als mogelijk motief.

Kort na het incident, zaterdagmiddag, meldden de politie en de woordvoerder van burgemeester Pauline Krikke van Den Haag dat de man al bekend was bij instanties vanwege „verward gedrag”. Inmiddels is huiszoeking gedaan in zijn woning in Den Haag.

Volgens De Telegraaf en de NOS kwam de man in februari van dit jaar in het nieuws, omdat hij huisraad vanuit zijn huis naar buiten had gegooid. Dat wekte veel ophef; de straat werd afgesloten, openbaar vervoer werd omgeleid. De Telegraaf berichtte maandag dat de Syriër daarna is opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Een woordvoerder van de politie laat aan NRC weten dat de slachtoffers en de dader nog in het ziekenhuis liggen. De slachtoffers zijn buiten levensgevaar. De dader wordt in het ziekenhuis verhoord. Hij zou aan zijn bed zijn vastgeketend en permanent worden bewaakt.

De drie mensen die zaterdag nabij station Hollands Spoor slachtoffer werden, waren naar alle waarschijnlijkheid willekeurige voorbijgangers. Het gaat om een 21-jarige Zoetermeerder en twee Hagenaars van 35 en 41 jaar oud. Omroep West citeert een ooggetuige die zag dat een man „een andere man van achteren aanviel en zijn keel doorsneed”. De dader zou daarbij „heel koel” hebben gehandeld, aldus De Telegraaf.

De regionale omroep plaatste beelden van de steekpartij, gemaakt door omstanders, op internet. Op het filmpje is te zien hoe de dader wordt neergeschoten en getaserd. In de video is ook te horen dat iemand Allahu Akbar roept, maar het is niet duidelijk of het de verdachte is.

In een persbericht meldt de politie dat „alle verbale uitingen” van de man worden onderzocht. De recherche vraagt omstanders die meer beelden hebben van het incident die te delen voor het onderzoek.