Dieselgate

Volkswagen wil claimen bij oud-topman

Volkswagen onderzoekt of het schadeclaims kan indienen bij voormalig topman Martin Winterkorn voor zijn rol bij het dieselschandaal. Dat bevestigde een woordvoerder van de autoproducent afgelopen weekend.

Volkswagen raakte in het najaar van 2015 in opspraak toen bleek dat het bedrijf jarenlang had valsgespeeld bij toelatingstests voor dieselmotoren. Die waren voorzien van verboden software waardoor de auto’s in het laboratorium veel schoner leken dan ze bij normaal gebruik op de openbare weg waren. Winterkorn stapte kort nadat het dieselschandaal aan het licht was gekomen op als hoogste baas van het Duitse bedrijf.

Vorige week bleek ook dat Winterkorn in de Verenigde Staten wordt aangeklaagd vanwege zijn rol in de affaire. Hij wordt daar beschuldigd van samenzwering en het overtreden van milieuregels. Ook in Duitsland doet justitie onderzoek naar de voormalige topman.

Het onderzoek naar de mogelijkheid om claims in te dienen bij de 70-jarige Winterkorn loopt al enige tijd, aldus de zegsman, en wordt onafhankelijk van de autoriteiten uitgevoerd. De gevallen topman verdiende tientallen miljoenen euro’s bij het autoconcern. Zelf claimt Winterkorn dat hij niet op de hoogte was van het gesjoemel.

Volkswagen heeft als gevolg van de affaire al verschillende boetes betaald en schikkingen getroffen, ter waarde van miljarden euro’s. In de Verenigde Staten werden eerder ook al enkele voormalige medewerkers van Volkswagen tot gevangenisstraffen veroordeeld. Ook lopen talloze schadeclaims tegen het bedrijf. (ANP/Bloomberg)