Recensie

Recensie Muziek

Bij de Nigeriaanse popster Yemi Alade draait het om dans

Pop In het genre afrobeat is Yemi Alade de koningin. Op het podium van Melkweg Amsterdam krijgt de show bijna de vorm van danstheater.

Yemi Alade tijdens een optreden deze maand in Spanje.
Yemi Alade tijdens een optreden deze maand in Spanje. Foto Jordi Vidal

Zoveel Afrikaanse invloeden er klinken in de popmuziek van nu, zo weinig Afrikaanse popmuzikanten bereiken de Nederlandse podia. Wat wel wordt geprogrammeerd is vaak in het land van herkomst hopeloos ouderwets of een niche. Maar bij uitzondering heeft Melkweg een goede vinger aan de pols van de hartslag van hedendaags West-Afrika: afrobeats. In strikte zin is dat Nigeriaanse hiphop en clubmuziek, maar net als in Europa en Amerika dringt dat geluid ook door in de hitlijstpop. En in dat genre is Yemi Alade de koningin van Nigeria.

Amsterdam was de laatste etappe van haar Europese tour, toch leken zij en de haar flankerende dansers verre van vermoeid. Meer nog dan om muziek draait het bij Yemi Alade om dans, ze dankt haar status als stijlicoon voor een groot deel aan haar video’s. Op het podium krijgt de show daardoor soms bijna de vorm van danstheater, met haar dansers in de rol van promiscue mannen die zij als honden in de hoek zet. Op haar hit ‘Bum Bum’ mogen vrouwen van alle leeftijden laten zien hoe ze hun Bum Bum kunnen schudden. Als een van de vrouwen tijdens het twerken haar pruik verliest, zet Alade de gêne snel om in een collectieve dans rond de verloren pruik waarin je met een beetje goede wil een viering van zelfverzekerdheid kon zien.

Haar band (drums, bas en toetsen) speelt een ondergeschikte rol. Zij spelen een mix van pop, afrobeats en highlife. ‘Afropolitan music’ noemt ze het zelf. Helaas heeft Alade niet de stem om de muziek op te tillen. Pas wanneer ze ‘Africa’ zingt, met de tekst „Anywhere you go, New York, Chicago, nowhere be like Africa, nowhere be like home”, krijgt het concert iets meer lading. Het publiek, waaronder velen met Afrikaanse wortels, zingt het mee als een volkslied. Maar dan is de avond al bijna ten einde. Volgt nog haar megahit ‘Johnny’, de bijbehorende dansjes uit de video worden ijverig meegedaan.