A.F.Th. van der Heijden terug bij uitgeverij Querido

Van der Heijden debuteerde in 1978 bij de uitgeverij. Hij vertrok onlangs bij De Bezige Bij, maar vreesde de overstap naar een derde uitgeverij.

A.F.Th. van der Heijden tijdens de castpresentatie van een speelfilm.
A.F.Th. van der Heijden tijdens de castpresentatie van een speelfilm. Foto Remko de Waal/ANP

Schrijver A.F.Th. van der Heijden keert terug naar uitgeverij Querido, maakte het bedrijf maandag bekend. Van der Heijden debuteerde in 1978 bij Querido, maar stapte in 2009 na ruim dertig jaar over naar De Bezige Bij. In september 2017 maakte hij bekend te vertrekken bij deze uitgever vanwege gebrek aan “wederzijds vertrouwen”.

Volgens Van der Heijden vertrok hij bij De Bezige Bij door een “onontkoombare breuk” na een conflict dat sinds het voorjaar van 2017 speelde. Over de aard van het conflict wil de auteur niet uitweiden. Toen hij in september bekendmaakte afscheid te nemen van de uitgeverij, kwam hij voor de keuze te staan tussen een derde uitgever, of de terugkeer naar Querido.

“Ik deinsde maandenlang terug voor het idee van een derde uitgeverij. Je kunt eenmaal van uitgever veranderen als dat onontkoombaar is, dan behoud je je geloofwaardigheid. Ik vond acht jaar bij De Bezige Bij een te korte periode om de stap te zetten naar een derde uitgever.”

Ontevredenheid bij Querido weggezakt

De auteur zegt in 2009 te zijn vertrokken bij Querido “in een oprisping van slecht humeur door onvrede die al langer etterde”. In de afgelopen jaren is zijn trouw jegens Querido groter gebleken dan de bezwaren waarmee hij destijds vertrok, zegt hij nu.

“Veel dingen waar ik ontevreden over was, kan ik me niet eens meer herinneren. Het was meer een algemeen gevoel van ontevredenheid dan een conflict.”

De auteur zegt de afgelopen maanden spijt te hebben gehad van zijn tijdelijke overstap naar De Bezige Bij. Maar: “het zal nodig zijn geweest”, aldus Van der Heijden. Bij Querido wil hij “een begonnen karwei afmaken”. Hij zal hier de twee cycli die hij eerder opzette afmaken, evenals nieuw werk.

Voordat Van der Heijden in 2009 vertrok bij Querido, toonde hij zich meerdere malen ontevreden. In 2003 dreigde hij de uitgever al te verlaten, uit ontevredenheid dat Querido geen feestedities wilde uitgeven ter ere van zijn 25-jarig jubileum als schrijver.

Tijd bij de Bezige Bij

Bij De Bezige Bij publiceerde Van der Heijden onder meer de veelgeprezen roman Tonio (2010), over de dood van zijn zoon, en de historische roman De Ochtendgave (2015). In 2013 ontving de schrijver de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Met het vertrek van Van der Heijden verloor De Bezige Bij een van zijn belangrijkste auteurs. Het afscheid was extra pijnlijk omdat meerdere andere belangrijke schrijvers de afgelopen jaren vertrokken. Onder meer Charlotte Mutsaers en Maartje Wortel stapten over naar Das Mag. Jessica Durlacher en Leon de Winter braken met de uitgeverij nadat De Bezige Bij bekendmaakte samen te gaan werken met de omstreden publicist Dyab Abou Jahjah.

Querido zegt “heel blij” te zijn met de hernomen samenwerking. Volgens een woordvoerder heeft de uitgeverij sinds zijn vertrek in 2009 altijd kenbaar gemaakt aan de schrijver dat hij kon terugkeren als hij dat wenste. Van der Heijdens nieuwste roman, De Herkansing, wordt in het najaar van 2018 verwacht.