Russische oppositieleider Navalny weer op vrije voeten

Navalny werd zaterdag samen met meer dan 1.500 demonstranten gearresteerd tijdens protesten tegen het Russische regime.

Navalny spreekt de demonstranten toe in Moskou.
Navalny spreekt de demonstranten toe in Moskou. Foto Dmitry Serebryakov/EPA

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is zondag weer vrijgelaten. Hij moet zich volgende week vrijdag voor de rechter verantwoorden, maakte zijn advocaat volgens persbureau AFP bekend. De criticus is aangeklaagd voor het organiseren van een verboden bijeenkomst en voor verzet tegen politieagenten.

Nalavny werd zaterdag gearresteerd, tegelijk met meer dan vijftienhonderd mensen die aan het demonstreren waren tegen president Poetin. Navalny had het protest tegen Poetins ‘tsaristische heerschappij’ aangekondigd. De president begint maandag aan zijn vierde termijn. In verschillende grote steden waren duizenden mensen op de been.

NRC-correspondent Steven Derix schreef een profiel over Vladimir Poetin. Poetin is overal, maar niemand weet wie hij is.

Uitgesloten als kandidaat

Poetin won in maart de verkiezingen, waarvan Navalny was uitgesloten omdat hij een aantal keer is veroordeeld, onder meer voor fraude. Volgens de oppositieleider waren de veroordelingen politiek gemotiveerd en zijn de verkiezingen niet eerlijk verlopen. Navalny meent dat Poetin zijn heerschappij onaantastbaar maakt door tegenstanders uit te sluiten van deelname.

De oppositieleider wordt regelmatig opgepakt. Navalny staat erom bekend zich kritisch uit te laten over de Russische overheid in video’s en tijdens protesten. Vorig jaar riep hij op tot een boycot van de Russische verkiezingen, nadat hij werd uitgesloten als kandidaat.