Gewonden steekincident Den Haag buiten levensgevaar

Zaterdagmiddag stak een verwarde man drie mensen neer. Zijn motief wordt nog onderzocht.

Politie op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag, waar een man zaterdag drie mensen verwondde met een mes. Het plein was enige tijd afgesloten voor politieonderzoek.
Politie op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag, waar een man zaterdag drie mensen verwondde met een mes. Het plein was enige tijd afgesloten voor politieonderzoek. Foto Rob Engelaar/ANP

De drie mensen die zaterdag in Den Haag door een man met een mes werden verwond, verkeren buiten levensgevaar. Ze liggen wel nog in het ziekenhuis, bevestigt de politie. Het motief voor de aanval is nog onbekend. Het huis van de verdachte is doorzocht.

Een 31-jarige man stak op het Johanna Westerdijkplein drie mensen neer: een 21-jarige Zoetermeerder, een 41-jarige Hagenaar en een 35-jarige man uit diezelfde stad. De drie raakten allen zwaargewond. De vermoedelijke dader werd door de politie in zijn been geschoten en daarna gearresteerd. Ook hij ligt nog in het ziekenhuis.

Onderzoek naar motief

Na het incident was het plein in de buurt van Hollands Spoor een tijd afgezet voor onderzoek. De politie en de hulpverleningsinstanties kennen de verdachte vanwege “verward gedrag”. Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag en de politie meldden zaterdagavond dat “er geen signalen zijn dat er meer speelt”. De verdachte wordt verhoord en er wordt “uitvoerig onderzoek” gedaan naar “zijn motief en de achtergronden van het incident”, laat de politie zondag in een persbericht weten. Omstanders die camerabeelden hebben van het incident of van het plein wordt gevraagd die met de politie te delen.

Omroep West plaatste zaterdag beelden van de aanhouding van de verdachte online. Daarop is te zien dat de verdachte wordt neergeschoten. Te horen is dat iemand daarna “allahu akbar” zegt. Of het om de verdachte zelf gaat, is niet vast te stellen. Ook de politie laat dat vooralsnog in het midden. “Alle verbale uitingen die door de man gedaan zijn, ook die te horen zijn op de camerabeelden die in omloop zijn, maken deel uit van het onderzoek”, aldus de schriftelijke verklaring.